Ostaci čoveka stari 9.000 godina pronađeni u pećini u Meksiku

Arheolozi su u najvećoj poplavljenoj pećini na svetu u Meksiku pronašli ostatke čoveka stare najmanje 9.000 godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vreme poslednjeg ledenog doba.
Grupa ronilaca nedavno je pronašla prolaz koji spaja dve podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.
 
Poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda. Istraživači su rekli da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mesta Tulum.
 
Od 200 arheoloških lokacija koje su tamo otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja.
 
Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju ovaj region.
 
Osim ljudskih ostataka, oni su pronašli i kosti džinovskog lenjivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medveda iz vremena pleistocena, saopštilo je meksičko Ministarstvo kulture.
 
Nivo vode povećan je za 100 metara na kraju ledenog doba, što je dovelo do plavljenja podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uslove za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.
 
Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je pre 2,6 miliona godina, a završila pre oko 11.700 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija