Novi algoritam mapira ekstremističke snimke već dok se postavljaju na internet

Borba za identifikaciju i uklanjanje ekstremističkih video-materijala sa interneta dobila je novo oružje - veštačku inteligenciju za skeniranje hiljada snimaka.
Novi algoritam mapira ekstremističke snimke već dok se postavljaju na internet
Foto: Pixabay
Milioni snimaka se kače na internet svakog dana, tako da je kompanija "ASI Data Science" iz Londona razvila algoritam veštačke inteligencije napravljen da prepozna video-materijal neke ekstremističke grupe.
 
- Model koji smo napravili je istreniran da traži niz suptilnih signala koji se nalaze na snimcima, a koji mu omogućavaju da napravi razliku između propagande Daeša i svih drugih video snimaka na internetu - rekao je direktor konsultantske kompanije "ASI Data Science" Džon Gibson.
 
Model je napravljen tako da platforme mogu da ga koriste kao filter dok se snimci postavljaju i da ukloni propagandni materijal pre nego što bude postavljen na internet, rekao je Gibson.
 
To je važno, jer se veruje da propagandni snimci terorističke grupe Islamska država, pomažu u radikalizaciji nekih ekstremista.
 
- Istraživanje ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da se više od hiljadu različitih ekstremističkih snimaka trenutno nalazi na 400 platformi, tako da iako Gugl i Fejsbuk to reše preko noći, taj sadržaj će i dalje biti dostupan preko internet pretraživača na 398 različitih platformi - objašnjava generalni direktor kompanije "ASI Data Science", Mark Vorner.
 
Očekuje se da će britanska vlada pokloniti ovaj softver platformama na kojima se trenutno nalaze ekstremistički snimci, preneo je Glas Amerike.
 
"ASI Data Science" ističe da bi njihov softver omogućio jednoj osobi da kontroliše sve video sadržaje, koji se postavljaju na Jutjub ili Fejsbuk u jednom danu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija