Na razvoj empatije utiče i genetika

Empatija, sposobnost poistovećivanja s drugom osobom, njenim stanjima i osećanjima, rezultat je našeg iskustva i odgoja, ali u određenoj meri na njen razvoj utiču i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih naučnika.
Na razvoj empatije utiče i genetika
Foto: Pixabay
Otkriće je korak napred u razumevanju autizma. Osobe koje boluju od ove bolesti, između ostalog imaju poteškoća u izražavanju svojih osećanja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a to se odražava na njihovo ponašanje.
 
Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je učestvovalo više od 46.000 osoba organizovala je kalifornijska biotehnološka kompanija "23andMe" koja privlači klijente kako bi uz pomoć genetskih testova istražili svoje poreklo, ali i sklonost prema različitim bolesti­ma.
 
U studiji su učestvovali i naučnici s Pasterovog instituta, a rezultate su objavili u časopisu "Translational Psychiatry".
 
Nema objektivnog merila za empatiju, ali naučnici su studiju bazirali na rezultatima "koeficijenta empatije". On je rezultat rešavanja upitnika koji je 2004. napravljen na univerzitetu u Kembridžu.
 
Naučnici su proučili rezultate upitnika i genome spomenutih 46.000 osoba, analiziravši ih na temelju uzorka izlučevine iz nosa. Zaključili su da se "empatija delimično nasleđuje putem gena".
 
"Najmanje desetina varijacije gena povezuje se s genetskim faktorima", rezimirali su u saopštenju Instituta Paster. 
 
U njemu stoji i da su genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti.
 
"Istovremeno je novo istraživanje potvrdilo podatak po kome žene u proseku pokazuju više empatije od muškaraca. Međutim, ta razlika ne zavisi od našeg DNK, već od uticaja hormona i socijalizacije", stoji u saopštenju Kembridža.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).