VIDEO: Napravljen robot koji nameštaj sastavlja veštije od dosadašnjih uređaja

Grupa istraživača sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvila je par robotskih ruku sposobnih za sastavljanje nameštaja.
Video prikazuje kako robotske ruke sastavljaju jednu Ikeinu Stefan stolicu u sklopu studije objavljene 18. aprila u časopisu "Science Robotics".
 
Roboti su bili u stanju da samostalno sastave stolicu za 20 minuta, koristeći senzore pritiska, 3D kamere i industrijske hvataljke – ruke.
 
"Vešto rukovanje je znak ljudske inteligencije. Ipak, demonstracije samostalnog rukovanja su do sada bile ograničene na elementarne zadatke", naveli su istraživači predvođeni profesorom Quang-Cuongom Phamom.
 
Naučnici smatraju kako ovo istraživanje otvara mogućnost za robote da samostalno rade u oblasti proizvodnje ili logistike, gde tradicionalni roboti ne predstavljaju održivu opciju.
 
"Glavni razlog je da zahvat kompleksnog rukovanja kod ljudi zahteva usavršavanje brojnih veština, vizuelnih i taktilnih, do planiranja pokreta, kontrole snage i dvoručne koordinacije, kao i rukovanja i njihovih kompleksnih interakcija", zaključili su.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija