Gugl neće da sarađuje s vojskom, kraj ugovora s Pentagonom

Američka tehnološka kompanija "Gugl" neće obnoviti ugovor sa Pentagonom za rad na veštačkoj inteligenciji, izjavili su izvori iz te kompanije.
Ova odluka usledila je nakon snažnog protivljenja zaposlenih tehnologškog giganta. Veliki broj zaposlenih "Gugla" dalo je otkaz, a više hiljada drugih potpisalo je peticiju u znak protesta zbog učešća u projektu Pentagona poznatog po imenu "Mejven". 
 
Radnici su izrazili bojazan da je to prvi korak ka upotrebi veštačke inteligencije u smrtonosne svrhe. "Gugl" nije objavio zvanično saopštenje. 
 
Prema izvorima iz "Gugla", direktorka Dajan Grin je osoblju rekla da neće biti obnove ugovora sa Pentagonom nakon isteka postojećeg. 
 
Međutim, novinarka tehnološkog portala "Gizmodo" Kejt Konger rekla je za BBC da "Gugl" nije otkazao projekat "Mejven" i da sve ukazuje na to da ne odbacuju mogućnost buduće saradnje sa vojskom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija