Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).
Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi
Foto: Pixabay
Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.
 
Prema njihovoj proceni "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29 odsto", pokazuje WEF-ov izveštaj "Budućnost radnih mesta 2018".
 
Paralelno bi ljudi mogli da dobiju 'nove uloge', što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procenjuju u WEF-u.
 
Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.
 
Autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru. Paralelno bi trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju 'ljudske veštine', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.
 
Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja", pokazalo je istraživanje.
 
Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.
 
Vladama pak savetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene 'značajnim promenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.
  • Zivan

    17.09.2018 09:19
    Kada malo bolje razmislimo videćemo da avionima već odavno upravljaju roboti, a ćovek- pilot je u kabini prvensteno da bi se putnici osećali sugurnijim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.