VIDEO: Napravljena robotska koža koja "oživljava" predmete

Rebeka Krejmer Botilio i njen tim s Jejla razvili su "robotsku kožu", fleksibilni materijal koji može učiniti pokretnim bilo kakav inače nepokretni predmet.
Materijal je nazvan OmniSkin i napravljen od elastičnih listova, senzora i aktuatora. Može biti fiksiran rajsferšlusima ili običnim pertlama, a s obzirom na to da je modularan, svaki mali list se može spojiti s bilo kojim na brojne načine poput Lego kockica, kombinovati, razdvajati i slično.
 
Ovaj materijal se može koristiti, na primer, za pretvaranje veštačkih ruku u robotske, konstruisanje samostojećih predmeta, promenu ljudske odeće i "oživljavanje" plišanih igračaka.
 
Naravno, materijal OmniSkin nije u rangu standardne robotike kada je reč o snazi i izdržljivosti. Ipak, lagan je i može se ponovo koristiti u različite svrhe, a to je od koristi NASA-inim astronautima koji bi u mogućnosti brzo i lako mogli konstruisati robota i opremiti ga kamerom, a potom ga poslati u istraživanje opasnih mesta.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija