Havarija na raketi Sojuz, odložen let u svemir arapskog astronauta

Astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je trebalo da bude poslat u misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu u aprilu, neće leteti u kosmos, nakon što se na raketi Sojuz dogodila havarija zbog čega je hitno morala da sleti u Kazahstan, navode izvori u kosmičkoj industriji.
"U aprilu, astronaut iz UAE definitivno neće leteteti na MSS. Neće leteti jer nema kosmičkog broda", rekao je za Tass neimenovani izvor.
 
U međuvremenu, medicinskim ispitivanjima u Moskvi potvrđeno je da je posada Sojuza MS-10 dobrog zdravstvenog stanja nakon havarije, prenosi ruska agencija pozivajući se na izvore u kosmičkoj industriji.
 
"Odmah nakon što su stigli u Moskvu, članovi posade su imali dodatne lekarske preglede, koji su potvrdili da su dobro", rekao je neimenovani izvor.
 
Pre dva dana, raketa Sojuz pristala je u Kazahstan nakon što je prilikom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu došlo do havarije na nosaču.
 
Raketa je lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazastanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je došlo do kvara na motoru otiskivača nekoliko minuta nakon lansiranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).