Skenerom za prepoznavanje lica sprečavaju da maloletnici kupuju alkohol

Britanci i Kinezi uvode uređaje za prepoznavanje lica u nameri da spreče maloletnike da kupuju alkohol ili da provode preveliki broj sati pred kompjuterom igrajući igrice.
Skenerom za prepoznavanje lica sprečavaju da maloletnici kupuju alkohol
Foto: Pixabay
Mnogi maloletni Britanci, bez provere, kupuju alkohol i cigarete, pa vlasti žele da uvedu obaveznu identifikaciju. Uskoro počinje pilot-projekat u nekim prodavnicama, u kojima će biti korišćen softver za prepoznavanje lica, koji će odrediti koliko osoba koja kupuje alkohol i cigarete ima godina.
 
Ove kamere će na početku biti uz kase i ako softver proceni da je reč o maloletniku, kupovina neće biti dopuštena.
 
Nakon Velike Britanije, "NCR" će sličnu tehnologiju predstaviti i u SAD.
 
Istovremeno, kineska vlada želi da smanji zavisnost dece od igrica, jer mladi u toj zemlji provode previše vremena pred ekranima mobilnih uređaja i kompjutera zbog čega često zanemaruju školske obaveze, kao i druge aktivnosti, a sve veći problem je i kratkovidost. Ministarstvo obrazovanja najavilo je planove za razvoj vlastitog sistema koji bi deci ograničio vreme igranja, te broj dostupnih onlajn igara.
 
Ograničenje vremena igranja već je uvela kineska kompanija "Tencent" i to nakon brojnih kritika da deca previše vremena troše na njihovu igru "Čast kraljevstva", u kojoj se igrači međusobno bore u zamišljenom svetu.
 
Tako su još prošle godine uveli ograničenja i mlađima od 12 godina dopustili igranje ove igre maksimalno sat dnevno, dok oni između 13 i 18 godina mogu igrati dva sata. Kako bi se pravila poštovala, nedavno su uveli i sistem registracije sa pravim imenima, a sada počinju sa testiranjem kontroverzne tehnologije prepoznavanja lica. 
 
Na pametnim telefonima biće skenirana lica dece, čime će biti određivane njihove godine i, prema tome, ograničavano vreme igranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija