BiH: Ko plati više za pasoš dobije ga na vreme

Građani BiH za dlaku su izbegli situaciju da ostanu bez pasoša, zbog isteka ugovora s dobavljačem knjižica.
BiH: Ko plati više za pasoš dobije ga na vreme
Foto: Pixabay
Međutim, kako piše N1, sada su ostali bez materijala za pasoše, pa nadležni krše zakonski rok od najkasnije mesec dana za izdavanje. Ali, zato je napunjen budžet, jer je broj skupljih hitnih pasoša značajno povećan.
 
Od 22. marta do 19. maja izdato je 6.504 pasoša BiH po hitnoj proceduri čija je cena 250 konvertabilnih maraka, ili oko 125 evra.
 
Ako pretpostavimo da je najveći broj "brzih pasoša" plaćen po toj ceni, to znači da su građani BiH za manje od dva meseca, zbog neodgovornosti vlasti, budžet napunili s milion i po maraka, odnosno više od 700.000 eva
 
A cifra je možda i viša. Ova televizija je upitala koliko je izdato hitnih pasoša u poslednja tri meseca za one koji su plaćeni 250 maraka, a odgovor je bio da ne znaju. 
 
Postavlja se pitanje da li su prepreke pri izdavanju pasoša proteklih meseci osmišljene kako bi se građani naterali da plaćaju pet puta skuplje pasoše nego inače?
 
"Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mesec dana", rečeno je u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA).
 
A novi, stari dobavljač firma Milbauer demantuje navode IDDEEA-e, rekavši da svoj deo posla obavljaju na vreme. Milbauer i IDEEA tako razmenjuju optužbe,a građani BiH najskuplje plaćaju dokumenta u regionu.
 
Slučaj je dospeo i do pravosuđa, ali je i dalje bez epiloga. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet