Njujork tajms: Kinezi razbili špijunske operacije CIA

Kineska vlada "sistematski je radila na razbijanju" špijunskih operacija CIA u Kini počev od kraja 2010. godine, objavio je "Njujork tajms".

Američki list prenosi da su kineske vlasti ubile ili zatvorile najmanje desetak izvora CIA u naredne dve godine. Prema rečima 10 bivših i sadašnjih američkih zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni, ovo obaveštajni upad je jedan od najgorih tokom više decenija.

"Njujork tajms" navodi da američke obaveštajne i bezbednosne agencije nastoje da smanje štetu, ali se ne slažu oko toga kako je došlo do razbijanja mreže.

Neki istražitelji su uvereni da su u samoj CIA postojale "krtice", dok drugi veruju da su Kinezi hakovali tajni sistem CIA korišćen za komunikaciju sa njenim stranim izvorima.

CIA nije želela da komentariše ove navode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet