Počinju pregovori o istupanju Velike Britanije iz EU

Velika Britanija i Evropska unija (EU) danas u Briselu zvanično počinju pregovore o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) sastankom britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea.
Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja o sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.
 
Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze izmedju Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predvidja izmedju decembra 2017. i proleća 2018.
 
Položaj i pregovaračka pozicija Britanije je značajno oslabljena neuspehom premijerke Tereze Mej da osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.
  • Henry

    19.06.2017 12:21
    Neverujem da je UK slabija
    Imaju li veze teroristički napadi u UK sa BREXITom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet