Slučajno objavljen terabajt ličnih podataka građana SAD

Marketinška firma koju je angažovao Republikanski nacionalni komitet slučajno je objavila osetljive lične podatke skoro 200 miliona američkih građana.
Slučajno objavljen terabajt ličnih podataka građana SAD
Foto: Pixabay
Oko 1,1 terabajt podataka je objavljen, a među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi i politička opredeljenost skoro 62 odsto populacije SAD. Podacima se moglo pristupiti preko Amazon klaud servera, ukoliko pojedinac ima vezu do tog sajta.
 
Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za sajber rizik, Kris Vikeri, iz firme "ApGard". Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz pregršt izvora, od poruka na forumima "Redita" do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku partiju.
 
Prikupljene informacije unete su u tabele i okačene na server u posedu "Dip rut analitiksa", a poslednji put su ažurirane u januaru, kada je predsednik SAD Donald Tramp inaugurisan. Nije poznato koliko vremena su informacije bile dostupne na internetu.
 
"Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili, ne izgleda da su naši sistemi hakovani", rekao je osnivač "Dip rut analitiksa" Aleks Landri.
 
Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i verovatno religijsko opredeljenje građana, etnička pripadnost i političko opredeljenje, među kojima i njihovi statovi o kontroverznim temama kao što je kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.
 
Iako je poznato da političke partije redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmera informacija koje su prikupljene.
 
"Ovo je veoma zabrinjavajuće. Ovo nisu samo osetljivi, već intimni podaci, među kojima se mogu naći predviđanja o ljudskom ponašanju, mišljenja i verovanja koja ljudi nikada nisu odlučili da kažu nekome", rekla je zvaničnica "Prajvasi internešnela" Frederike Kalthojner.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.