Vlasnica kuće u kojoj je rođen Hitler tužila državu

Odluka austrijske vlade o eksproprijaciji kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler je neustavna i postoje drugi načini da se spreči da mesto bude atrakcija za neonaciste, navela je danas advokatica nekadašnje vlasnice te kuće.
Vlasnica kuće u kojoj je rođen Hitler tužila državu
Foto: 021

Kako prenosi Rojters, Gerlinde Pomer-Angloher podnela je tužbu austrijskom Ustavnom sudu, tražeći da se poništi zakon kojim je država zaplenila kuću u mestu Braunau am In, na granici sa Nemačkom.

Hitler je u toj kući rođen 1889. godine, a Austrija godinama pokušava da otkupi kuću od vlasnice i naredila je eksproprijaciju, tvrdeći da ne želi da ona postane mesto okupljanja neonacista.

Advokati vlasnice tvrde, međutim, da to što privlači naciste 70 godina posle Drugog svetskog rata nema nikakve veze sa pravima vlasnice.

Oni su apelovali da policija i pravosudni organi treba da reše pitanje okupljanja neonacista, a ne da krive vlasnicu koja kuću koristi na „neutralan način".

Predstavnik vlade pred Ustavnim sudom je rekao da to nije samo obična kuća, već da je osoba koja je u njoj rođena počinila najveće zločine u istoriji čovečanstva. Država planira da kuću pretvori u centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju, nastojeći da prekine njenu povezanost sa Hitlerovom ideologijom. Odluka se očekuje početkom narednog meseca.

  • Salmonela

    25.06.2017 00:35
    Vlasnicu bi strpao u corku za nacizam - da vidis kako bi se smirila. Dobila je dobre pare pa je skontala da mi mogla i troduple - ili - je zaista neka poremecena neonacistkinja. Da je pravde sakupljala bi ona meni prasinu u nekoj tamnici zaboravljena od sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet