Papa Franja: Hleb za pričest ne može biti bez glutena

Vatikan je "presudio" - hleb za pričest ne može biti bezglutenski.
Papa Franja: Hleb za pričest ne može biti bez glutena
Foto: Pixabay
Papa Franja je podsetio vernike da "telo Hristovo" nije bez glutena.
 
Biskup Robert Sara iz Kongregacije za božansko bogosluženje i disciplinu Sakramenta objavio je pismo u kojem ga papa ovlašćuje da objavi precizne sastojke za hleb i vino koje se služi tokom pričešća.
 
Telo Hristovo, blagosloveni hleb koji se daje katoličkim vernicima, mora sadržati male količine glutena, prema Vatikanu, dok vino mora biti napravljeno od neobrađenog grožđa.
 
"Hleb koji je potpuno bez glutena je 'nevažeća materija' za proslavu Evharistije", stoji u pismu koje je pročitano na Vatikanskom radiju. Dodaje se da je hleb sa minimalnom količinom glutena "jedina validna materija". Onima koji ne smeju da konzumiraju vino i hleb sa glutenom, crkva preporučuje piće od ceđenog voća pod imenom "mustum".
 
Pismo je objavljeno zbog pojave bezglutenskih verskih hlebova u supermarketima i na internetu, a crkva preporučuje da se ovi hlebovi kupuju isključivo u objektima verskih zajednica.
 
Da bi se uklonila bilo kakva sumnja u valjanost pitanja vezanih za Evharistiju, Robert Sara sugeriše vernicima da se obrate službenicima crkve koji će im dati smernice i garancije i sertifikate o predmetima vezanim za pričešće.
 
Katolička crkva je 2003. godine propisala da verski hleb treba da sadrži "malu količinu" glutena. 
  • cekaj

    11.07.2017 09:06
    Znamo da ljudi sa celijakijom (ne novaci i slicni koji izmisljaju sebi bolest da bi bili zanimljiviji) ne smeju ni mrvice glutena da uzmu. Da li je to njegova presvetost odbacio neke clanove svog stada zbog njihove bolesti, i kako ce oni prodji rajska vrata kad se nisu pricescivali? Majko mila, kako i zasto u 21. veku neko jos uvek veruje u ovo sve i izdrzava ove parazite, ja stvarno ne mogu da shvatim.
  • lulz

    10.07.2017 21:15
    @Shimmy

    Proizvodi bez glutena su namenjeni ljudima koji imaju zdravstvene probleme zbog kojih bi unosenje glutena moglo da dovede do komplikacija ili smrti. Izuzetno smesna situacija kada najobicnija hrana moze da te ubije.
  • Shimmy

    10.07.2017 19:45
    Pitam se pitam
    A jel veganski taj hleb? Jel na masti ili ulju? Da li je organski? bez dodatih secera? Moze li se konzumirati za vreme hrono ishrane!? Da li je testiran na zivotinjama? ^_^

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet