Nobelov komitet: Kina snosi odgovornost za smrt Liju Sjaoboa

"Kina snosi tešku odgovornost za preuranjenu smrt Liju Sjaoboa zbog toga što su ga lišili odgovarajuće lekarske nege", saopštio je danas Nobelov komitet koji je kineskom disidentu dodelio Nobelovu nagradu za mir 2010.
"Duboko smo uznemireni zato što Liju Sjaobo nije prebačen u ustanovu gde je mogao da dobije odgovarajući medicinski tretman pre nego što je bolest ušla u terminalnu fazu. Kineska vlada snosi tešku odgovornost za njegovu preuranjenu smrt", rekla je predsednica komiteta Berit Reis-Andersen.
 
Liju Sjaobo umro je danas u bolnici u gradu Šenjang gde se nalazio zbog raka jetre u terminalnoj fazi i gde je prebačen iz zatvora 23. maja. Kineska pravosudna kancelarija saopštila je da je Nobelovac umro zbog otkazivanja više organa.
 
Najpoznatiji politički zatvorenik u Kini, koji se zalagao za zaštitu ljudskih prava i demokratije, uhapšen je 2009. godine zbog navodne umešanosti u akcije za rušenje vlade i osuđen na 11 godina zatvora. On je Nobelovu nagradu za mir dobio za 2010. godinu "za dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini". 
 
Odluka o dodeli nagrade zatekla ga je u zatvoru. Pošto nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrade u Oslu je njegova stolica ostavljena prazna.
 
"Uvereni smo da će Liju Sjaobo ostati simbol za sve koji se bore za slobodu, demokratiju i bolji svet", navela je Reis-Andersen i dodala da je on predstavljao ideje koje nailaze na odjek kod miliona ljudi širom sveta, čak i u Kini, "ideje koje ne mogu da budu zatvorene i koje nikad neće umreti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet