Ultimatum Slovačke zbog toga što postkomunističke zemlje dobijaju lošiju robu

Premijer Slovačke Robert Fico dao je rok do jeseni Evropskoj komisiji i njenom šefu Žan-Klodu Junkeru da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica.
Zbog različitih proizvoda za tržišta "stare" i "nove Evrope", Fico je zapretio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protera zapadne namirnice iz slovačkih restorana.
 
"Zemlje Višegradske grupe su već ranije upozoravale na taj problem, ali mere Evropske komisije su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi naredila da ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju, mora da ima isti kvalitet", rekao je danas Fico. 
 
Upozorenje premijera i ultimatum Evropskoj komisiji da nešto preduzme do jeseni, dolaze posle velikog zvaničnog testa u susednoj Češkoj gde je, na zahtev Ministarstva poljoprivrede, testiran 21 proizvod u varijantima za tržišta Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, čime se pokazalo da su na istoku Evrope samo tri bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta. 
 
Češki ministar poljoprivrede Marjan Jurečka predstavio je rezultate testa na ministarskom zasedanju u Briselu, a pred zapadnim kolegama se ogorčeno razmahivao s dve kutije prerađene zamrznute ribe za prženje ("fish fingers") za nemačko i češko tržište - proizvodima koji su u testu najgore prošli. 
 
I premijer Fico je pred današnje obraćanje novinarima takođe pošao u mali lični test i kupovinu namirnica. On je pokazao da su te riblje prerađevine istog naziva i internacionalnog proizvođača u istom pakovanju za austrijsko tržište imale 300 grama, a za slovačko 280 grama, da je austrijski kupac dobio 65 odsto mesa, a slovački svega 58 odsto, i sve ipak za istu cenu od 2,99 evra. 
 
"To prerasta u veliki međunarodni skandal, istu atmosferu osećam u susednim zemljama. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda", rekao je Fico. 
 
Slovački premijer najavio je da će se nastojanja da i Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari za isti novac dobiju pdojednako kvalitetne proizvode kao Nemci, i da prestanu da budu "kanta za đubre Zapada" i nadnacionalnih kompanija naći na dnevnom redu sustrašnjeg susreta premijera Višegradske četvorke u Budimpešti. 
 
Fico želi da o tom problemu razgovara i sa šefom Evropske komisije Junkerom i daje EU rok do jeseni da počne nešto da preduzima, jer će u suprotnom Slovačka pribeći jednostranim merama. Takva mera bi, prema rečima slovačkog premijera, mogao da bude embargo na pola godine na uvoz namirnica sa Zapada za ugostiteljske objekte, jer takva mogućnost postoji u propisima EU. 
 
Nadnacionalne kompanije brane se da je za gori kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU kriv navodno lokalni ukus potrošača, a kod praška za pranje, Čehe je zasmejalo objašnjenje da Česi na odeći "prave drugačije fleke" nego Nemci.
  • Žika

    19.07.2017 09:37
    Šta je istina?
    Jeli moguće da niko ne vidi istinu. Evropa nije osnovana na istim principima kao Amerika gde sve države u Americi imaju ista prava, gde u svim državama ista cena robe, ista plata, ista pravila. U Evropi je osnovano moderno robovlasništvo gde istočne zemlje služe kao izvor jeftine radne snage i kao tržište za drugurazrednu i faličnu rodu koju ne mogu plasirati zapadnim zemljama Evrope. Zapadne zemlje se bogate na račun istočnih zemalja. Istočne zemlje bi trebale postaviti ultimatum, ili će doneti zakon unutar EU da sve zemlje imaju isti kvalitet robe, iste cene i istu platu, ili će sve zapadne zemlje napustiti Evropu i osnovati istočni savez država sa zajedničkim tržištem. Ovako narod u istočnim zemljama će uvek morati biti građani drugog reda koji robuju i rade za 400 Evra minimalca dok u zapadnim zemljama minimalac 1200 Evra.
  • JovaNS

    18.07.2017 16:33
    Super
    Super, sad ćemo dobiti kvalitetniju robu! Iz Slovačke u Srbiju.
  • Deks

    18.07.2017 16:20
    Preuveličan problem, svakako u zemljama "Višegradske grupe" (Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj) ima mnogo više većih i bitnijih problema. Tim više što na tržištu EU ne postoji carina niti bilo kakve barijere za promet robe, samim tim niko npr. jednog češkog trgovca ne sprečava da ode u susednu Nemačku i direktno nabavi odgovarajuće "riblje štapiće" ili bilo koju drugu robu za koju se tvrdi da je u Češkoj lošijeg kvaliteta od one u Nemačkoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.