Madrid zapretio da će Kataloniji uskratiti novac zbog referenduma

Vlada Španije obavestila je danas Kataloniju da će joj uskratiti pristup određenim javnim fondovima ukoliko taj region iskoristi državni novac za organizovanje referenduma o nezavisnosti, koji Madrid smatra nelegalnim.
Bogati severoistočni region planira da održi referendum o odvajanju od Španije 1. oktobra, a centralna Vlada napominje da glasanje ne može biti održano jer je neustavno. Vlasti Katalonije obavezne su da svake sedmice podnose račune da bi pokazale da ne troše državni novac za promovisanje ideje nezavisnosti. 
 
Španski regioni plaćaju porez centralnoj Vladi, a potom dobijaju unapred određenu količinu novca za zdravstvo, obrazovanje i javnu infrastrukturu. Katalonija, jedan od ekonomski najrazvijenijih regiona, smatra da je takav sistem nepravedan.
 
Madrid šalje Kataloniji i sredstva iz namenskog fonda tokom ekonomskih kriza. Vlada u Madridu poslala je Kataloniji oko 67 milijardi evra od osnivanja fonda za saniranje ekonomske krize 2012. godine, a ove godine uplatila joj je oko 3,6 milijardi evra.
 
U Kataloniji je podrška nezavisnosti u junu opala na 41,1 odsto, pokazuju danas objavljeni rezultati novog istraživanja. To je najniži procenat od kada je kampanja za odvajanje od Španije pokrenuta 2012. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet