Promena ustava u Venecueli izvukla ljude na ulice, protesti i štrajkovi

Demonstranti su juče izašli na ulice glavnog grada Venecuele Karakasa i uputili se ka Vrhovnom sudu da ponovo izraze negodovanje zbog plana predsednika Nikolasa Madura da izmeni ustav.
Organizatori protesta koji predvodi opozicija se nadaju da će poslati snažnu poruku Maduru da otkaže za 30. juli planiran izbor delegata za ustavotvornu skpštinu, čiji zadatak bi bio da unesu izmene u ustav zemlje.
 
Protesti postepeno jačaju uoči tog glasanja. "Trenutak da se brani Venecuela je stigao", poručio je okupljenoj masi u Karakasu opozicioni poslanik Ričard Blanko i dodao da će ostati na ulicama.
 
Više od 7,5 miliona Venecuelanaca odgovorila je na poziv opozicije i glasala na nezvaničnom referendumu prošle nedelje kada je odbačen Madurov plan o izmeni ustava. U četvrtak je 24-časovni štrajk paralizovao veći deo zemlje.
 
Kongres u kome opozicija ima većinu juče je imenovao sudije koje bi zamenili sadašnje članove Vrhovnog suda koje je postavila vlada.
 
Vrhovni sud je brzo odbacio ta imenovanja i upozorio da bi sudije mogle da budu optužene za ilegalno preuzimanje ovlašćenja.
 
Maduro ne daje znake da namerava da popusti pred zahtevima opozicije i umesto tog predstavlja izmenu ustava kao rešenje za političku blokadu u Venecueli i lošu privrednu situaciju. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je ove nedelje upozorila da će preduzeti snažne i brze ekonomske sankcije ako Maduro sprovede ustavne promene. 
 
Madurovi kritičari strahuju da će on iskoristiti izmene da dalje učvrsti svoju vlast. Tokom gotovo četiri meseca antivladinih protesta poginulo je najmanje 97 ljudi, a hiljade su povređeni ili privedeni.
 
Demonstranti traže nove predsedničke izbore zbog visoke inflacije u zemlji, nestašice hrane i porasta kriminala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet