Preminuo Haruo Nakadžima, glumac koji je prvi igrao Godzilu

Japanski glumac Haruo Nakadžima, koji je prvi igrao Godzilu 1954, umro je u 89. godini.
Njegova ćerka Sonoe Nakadžima izjavila je da je glumac hospitalizovan prošlog meseca i da je u ponedeljak umro od upale pluća.
 
Nakadžima je bio kaskader u samurajskim i ratnim filmovima, uključujući "Sedam samuraja" Akira Kurosave. Prvi put je glumio Godzilu u originalnom filmu iz 1954, a zatim do 1972. godine u još 11 filmova o tom čudovištu koje je postalo simbol nuklearne ere.
 
U intervjuu 2014. rekao je da je išao u zoološki vrt da proučava kako se kreću slonovi i medvedi. Ove godine je izjavio da je kostim u prvom filmu bio napravljen od betona i da je bio težak do 100 kilograma.
 
U prvom filmu Godzila, radioaktivno čudovište probuđeno posle podvodnih nuklearnih proba izlazi iz Tihog okeana, pliva ka obali i uništava Tokio. Samo devet godina ranije Japan je bio prva i jedina meta nuklearnih napada SAD na kraju Drugog svetskog rata.
 
 
Iste godine kada je izašao film, SAD je u južnom Pacifiku izvela probu hidrogenske bombe. Japanski ribarski brod bio je izložen nuklearnim padavinama, od radijacije su se razbolela 23 člana posade, a kapetan broda je kasnije umro.
 
Nakadžima je rekao da je tema njegove Godzile velika i kompleksna i da se bavi univerzalnim ljudskim problemima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet