Potera u Španiji, teroristi planirali napad na Sagrada familiju

U Španiji se nastavlja istraga posle terorističkih napada. Policija je identifikovala tela trojice od petorice napadača u Kambrilsu, a u toku je potraga za vozačem kombija.
Četiri osobe su uhapšene, trojica u Ripoliju na oko 100 kilometara od Barselone, a jedan muškarac u Alkanaru. Policija veruje da je vozač kamiona koji je usmrtio ljude u centru Barselone, 22-godišnji Junes Abujakub, živ i u bekstu pa je organizovana potera po celoj Španiji.
 
Britanski "Telegraf" piše da je širom Evrope sinoć organizovana velika potraga za najmanje jednim džihadistom, nakon saznanja da je teroristička ćelija u Barseloni planirala napad na Sagrada Familiju, najpoznatiju katedralu u Barseloni. Policija i službe bezbednosti krenuli su u potragu za preostalim članovima terorističke ćelije koju čine marokanski državljani, iz straha da možda pripremaju nove napade na popularnim turističkim područjima.
 
"Verujemo da je vozač kamiona koji je pokosio ljude u ulici La Rambla napustio vozilo pešice i koliko znamo, on je naoružan. Organizovali smo poteru za njim. On i drugi osumnjičeni su već neko vreme planirali nove, veće napade po Španiji", ističe Josep Ljuis Trampero iz katalonske policije.
 
Vlasti su saopštile da su teroristički napadi delo terorističke jedinice koja je planirana napad u kući u Alkanaru, 200 kilometara od Barselone. Šef katalonske policije izjavio je da je slučajna eksplozija u Alkanaru u sredu posledica pokušaja da se naprave ekspolozivni uređaji, a to je, kaže, sprečilo osumnjičene da sprovedu napade širih razmera.
 
Katalonska policija saopštila je, u međuvremenu, da izvodi kontrolisane eksplozije u gradu Alkanar, gde su ekstremisti planirali napade u Barseloni i Kambrilsu. Policija je preko Tvitera pozvala stanovnike Alkanara da ne budu uplašeni zbog detonacija.
 
Francuski bezbednosni zvaničnik rekao je sinoć da je policija u potrazi za kombijem marke "reno" koji je u cetvrtak iznajmljen u Španiji, a za koji se veruje da je prevezen u Francusku. Španski zvaničnici veruju da su napadi na Barselonu i Kambrils delo terorističke ćelije koju čine najmanje 12 osoba, a koje su najverovatnije inspirisane napadima koji su se po sličnoj matrici dogodili u Londonu u junu.
 
Katedralu Sagrada Familija dizajnirao je čuveni Antonio Gaudi, a izgradnja je počela još 1882. godine. Predviđa se da bi izgradnja mogla da bude završena 2026. godine, na vek od Gaudijeve smrti.
  • Kali

    19.08.2017 15:03
    Strasno, strasno. Sreca da su ih otkrili pre nego sto je nastradala i Sagrada familia. Moze da misli ko sta hoce ali cinjenica je da od najezde ovih tzv. "izbeglica" Evropa nema mira. Iskreno saucesce spanskom narodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet