Rumunski ministar pravde predložio kontroverznu reformu

Ministar pravde Rumunije Tudorel Toader predložio je mere reorganizacije pravosudnog sistema.
Te mere je predsednik Klaus Joanis nazvao napadom na vladavinu prava kojim bi Rumunija bila vraćena deceniju unazad, javlja Rojters. Rumunija važi za jednu od najkorumpiranijih zemalja EU, zbog čega je njen pravosudni sistem pod posebnim nadzorom Brisela, navodi agencija.
 
Između ostalog, promene koje je predložio Toader odnose se na način na koji se postavljaju vrhovni tužioci, a uključuju i formiranje specijalnog tela nadležnog za krivična dela koja počine sudije.
 
"Predlozi predstavljaju napad na vladavinu prava, na nezavisnost i pravilan rad pravosuđa, kao i na borbu protiv korupcije. Ukoliko vlada usvoji ovu mešavinu mera, a parlament ih odobri, biće izbrisani napori Rumunije koji traju duže od 10 godina, a pravosudni sistem će se vratiti u vremena kada je bio podređen politici", rekao je predsednik Joanis.
 
Po rumunskom zakonu, predsednik postavlja glavne tužioce pošto ih predloži ministar pravde, a njihov izbor dobije neobavezujuće odobrenje Vrhovnog saveta sudija, koji vodi brigu o nezavisnosti sudstva. Toader je predložio i da ministar pravde, čije postavljenje predstavlja političku odluku, od saveta preuzme kontrolu nad inspekcijskim telom za sudski sistem.
 
Analitičari i sudije ističu da bi tako nešto dovelo do političkog mešanja u rad pravosudnog sistema, a kancelarija vrhovnog tužioca saopštila da predlozi ministra predstavljaju znak za uzbunu i da tužioci o njima nisu konsultovani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet