Još jedna vrsta insekticida otkrivena na farmama pilića u Holandiji

Skandal s jajima zaražnim insekticidom preti da se ponovo razbukta pošto je holandska ministarka zdravlja obavestila parlament da su na farmama živine nađeni tragovi još jednog zabranjenog insekticida.
Reč je o insekticidu čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda, ali ne i kod živine.
 
U danas dostavljenom pismu holandskom parlamentu, ministarka Edit Šipers navela je da je insekticid amitrac otkriven posle kontrole pet farmi koje su 2016. i 2017. imale veze sa Čikenfrendom.
 
Kompanija Čikenfrend, koja se bavi suzbijanjem štetočina, okrivljena je zbog prisustva toksičnog insekticida fipronila u jajima i proizvodima od jaja u 18 zemalja Evrope i šire. Fipronil se koristi protiv vaši kod životinja ali je zabranjen u lancu ljudske ishrane.
  
Holandski inspektori, navela je ministarka, sada su u proizvodima s pet farmi našli dokaze o korišćenju amitraca. 
 
Amitrac je "umereno toksična" supstanca, upozorila je ministarka zdravlja. Može da bude štetan za centralni nervni sistem i brzo se raspada u telu posle unošenja. Dozvoljen je za upotrebu protiv insekata kod svinja i goveda ali ne i kod živine.
 
Ministarka je rekla da rizik po javno zdravlje tog zabranjenog insekticida "još nije jasan". Do sada amitrac nije otkriven u jajima.
 
Dva direktora Čikenfrenda pojavila su se pred sudom u Holandiji 15. avgusta. Osumnjičeni su da su znali da je susptanca koja je korišćena zabranjena. Od tada su u pritvoru.
 
Skandal sa jajima za posledicu je imao klanje hiljada koka i uništavanje miliona jaja i proizvoda od jaja širom Evrope.
 
"Direktna šteta po holandski sektor živine gde je fipronil korišćen procenjuje se na 33 miliona evra", navela je Šipers u pismu parlamentu i dodala da se od toga 17 miliona evra odnosi na mere za čišćenje farmi od zagađenja fipronilom. Ta procena ne uključuje štetu onih koji nisu farmeri u živinarskom sektoru, niti buduće gubitke na farmama.
 
Ranije ovog meseca holandsko poljoprivredno udruženje procenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona evra.
  • Salmonela

    24.08.2017 17:54
    Ko zna koliko smo mi otrova ponjupali sve ovo vreme ima da sijamo u mraku. A i ove NATO bombice su ekstra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.