Dve decenije od smrti Lejdi Dajane

Danas se navršava dve decenije od pogibije britanske princeze od Velsa Dajane Spenser, supruge britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa u automobilskoj nesreći u Parizu.
Sa princezom Dajanom 31. avgusta 1997. godine poginuli su i njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol. Dajana je preminula nekoliko sati kasnije u obližnjoj bolnici, dok je nesreću preživeo njen telohranitelj Trevor Ris-Džouns.
 
Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil, mercedes, pri brzini većoj od 100 kilometara, bez kočenja udario u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.
 
Dajana, majka britanskih prinčeva Vilijema i Harija, (1961-1997) sahranjena je 6. septembra na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru. Na poslednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi. Prenos sahrane pratilo je dve milijarde ljudi širom sveta.
 
Za nesreću su prvo okrivljeni paparaci, koji su jurili automobil u kojem se nalazila Dajana, a potom i vozač koji je bio pod dejstvom alkohola i antidepresiva.
 
Mnogo pitanja ostalo je nerazjašnjeno, pa su se pojavile i tvrdnje da je ubijena, da je ubistvo naručila porodica, da je u smrt bila ukljkučena tajna služba MI6 ... Takođe, govorilo se i da je bila trudna u vreme smrti, da je snimljena u Monaku sa Fajedom kako kupuje verenički prsten, a pominjao se i beli automobil koji je prošao tunelom u vreme nesreće.
 
Dajana je ostala upamćena kao veliki humanitarac i filantrop. Pomagala je ugroženoj deci i obolelima od HIV-a.
 
Bivši telohranitelj princeze Dajane, Ken Varf, u svojim memoarima "Pažljivo čuvana tajna" objavljenim prošle godine, otvoreno tvrdi da se saobraćajna nesreća u kojoj je princeza izgubila život mogla sprečiti da su telohranitelji bili obučeniji i da su radili svoj posao, a takođe i da nikakve teorije zavere ne drže vodu.
 
U Velikoj Britaniji povodom dve decenije od smrti ledi Di, građani u Bakingemskoj palati mogu da vide izložbu njenih ličnih predmeta i posete memorijalnu baštu, otvorenu tim povodom.
 
Početkom avgusta prvi put emitovan je na televiziji dokumentarni film o njoj i pored rasprave u britanskom društvu, pošto princeza u filmu evocira svoj ljubavni život i neuspeli brak s princom Čarlsom.
 
Film "Diana: In her own words" (Dajana: Njenim sopstvenim rečima) snimljen je na osnovu video snimaka koje je od 1992. do 1993. godine napravio njen profesor dikcije, Piter Setelen.
 
Britanci su takođe u međuvremenu mogli da vide i dokumentarac "Dajana: Sedam dana koji su šokirali Vindzor", koji otkriva kako je smrt princeze Dajane primljena na britanskom dvoru i šta se dešavalo u kraljevskoj porodici do njene sahrane, kako je ta vest skrivana od njene dece... a takođe govori i da je sahranjena po protokolu, sastavljenom desetak dana ranije za slučaj smrti kraljice Elizabete.
 
Dajana i Čarls venčali su se 1981. godine. Vest o tome da više nisu zajedno obajvlejna je 1992. godine, a ona se godinu dana kasnije povukla iz javnog života.
 
Britanski princ Čarls i Kamila Parker Bouls, njegova višedecenijska ljubav, venčali su se u aprilu 2005. godine. Bio je to je prvi put da jedan naslednik britanske krune sklapa civilni brak. Dajanin stariji sin Vilijam ćerki je dao ime po majci Šarlot Elizabet Dajana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet