Asanž: Gde Katalonija krene, drugi će je slediti

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž obratio se stotinama Katalonaca u Barseloni putem video linka i poručio im da drugi posmatraju da li će biti uspešni pokušaji da se organizuje referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.
"Gde Katalonija krene, druge zemlje će pratiti", rekao je Asanž u obraćanju prikazanom na velikom ekranu ispred zgrade Univerziteta u Barseloni, gde su se većinom okupili mladi.
 
Asanž se priklonio cilju katalonskih lidera koji žele da održe referendum 1. oktobra uprkos zabrani Madrida i sudova koji smatraju referendum neustavnim, navodi AFP i dodaje da je španska vlada primenila niz mera kako bi sprečila da se održi referendum.
 
"Pitanje je kako pokušaj represije nad ljudima izgleda u moderno doba. Da li je moguće za službe državne bezbednosti da potisnu ozbiljan demokratski pokret ili nije? Na to će gledati, i gledaju druge zemlje širom Zapada i dalje", smatra Asanž.
 
On je pozvao Katalonce da ostanu mirni.
 
"Ovo je miran demokratski proces i važno je da ostane takav", ocenio je osnivač "Vikiliksa".
 
Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.
  • /

    27.09.2017 12:12
    Vojvodini nije uspelo, Kosovo je na dobrom putu, ako Katalonija uspe, Kosovo je osiguralo i zvaničnu nezavisnost, a Vojvodina je sledeća. Držim palčeve.
  • proka

    27.09.2017 11:01
    ustav
    Srpska vlada proglasila je referendum na Kosovu neustavnim.Posledica -pasoš , tablice , pozivni broj, ograničenje ulaska ...
  • PravnikNS

    27.09.2017 10:45
    @Cataluna Libre
    Kakva okupacija, o čemu pričate? Jel znate istoriju Španije? Jel znate da su se krune Aragona i Kastilje ujedinile još u 15. veku, prvo personalno, posle, završetkom rata za špansko nasleđe i pravno ujedinjene u jedinstvenu krunu Španije? Nema tu okupacije, isto kao što ni Škoti nisu osvojeni od strane Engleza, već su se ujedinili sa njima (neko vreme je i škotska dinastija vladala Englezima).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet