Nasilje nad izbeglicama pri izlasku iz Srbije

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" upozorila je na sve veće nasilje koje izbeglice, naročito deca i mladi ljudi, trpe od graničnih policija zemalja Evropske unije, pre svega policija Mađarske, Bugarske i Hrvatske, prilikom pokušaja da pređu granicu Srbije.
Nasilje nad izbeglicama pri izlasku iz Srbije
Foto: Pixabay
U izveštaju pod naslovom "Igre nasilja" (Games of violence) navedeni su detalji iz medicinskih izveštaja i iz i svedočenja mladih pacijenata o nasilju.
 
"Za decu i mlade koji pokušavaju da napuste Srbiju nasilje je konstanta, a uglavnom ga sprovode granične policije zemalja članica Evropske unije. Više od godinu dana naši doktori i sestre slušaju jedno te isto - priču o nasilju u kojoj su mladi ljudi prebijani, ponižavani i napadani psima u očajničkom pokušaju da nastave svoj put (ka EU)", rekao je šef Misije organizacije "Lekari bez granica" u Srbiji Stefan Moasen.
 
On je dodao da je u prvih šest meseci čak 92 odsto dece i tinejdžera koji su posetili kliniku "Lekara bez granica" svedočilo o fizičkom nasilju pograničnih policija zemalja EU, pre svih bugarskih, mađarskih i hrvatskih.
 
Gotovo polovina sve dece kao vinovnike tog nasilja imenovala je bugarsku policiju, dok je u tom periodu tim medicinskih radnika te organizacije u mobilnoj klinici u Beogradu dokumentovao 62 incidenta namernog nasilja na granici sa Mađarskom i 24 na granici sa Hrvatskom. Većina tih svedočenja svodi se na to da su se granične policije tih zemalja ponašale na isti način, odnosno da su ih tukli, huškali pse na njih i da su ih prskali suzavcem, što ukazuje da u poslednje dve godine postoji sistematično nasilje koje se sprovodi protiv izbeglica koje pokušavaju da pređu u EU.
 
"Sramota je da zemlje EU koriste nasilje da bi sprečili decu i i mlade ljude da zatraže azil na teritoriji Unije. Na taj način oni čine veliku štetu, i fizičku i psihičku, a te ljude čine ranjivim i guraju ih direktno u ruke krijumčara, protiv kojih i Unija i zemlje članice tvrde da se bore", rekao je Moasen.
  • Srboljub

    06.10.2017 20:39
    Rešenje je jednostavno: zadržimo izbeglice, sve do posledmjeg, u Srbiji!
  • yz

    06.10.2017 20:39
    Pa treba samo da se registruju svako legalno moze da prodje .daj mante se novinarskih zalopojki svi znaju sta je po sredi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.