Hrvatska među vodećim državama po broju nemačkih penzionera

Hrvatska ima 93.000 osoba koji primaju nemačke penzije, što je svrstava među vodeće zemlje po broju nemačkih penzionera, navode hrvatski mediji.
Hrvatska među vodećim državama po broju nemačkih penzionera
Foto: Pixabay
Na prvom mestu je Italija sa 374.000, Španija s 227.000, te Grčka sa 101.000 "nemačkih" penzionera. U Turskoj živi oko 69.000 lica koji primaju nemačke penzije.
 
Kod 87 odsto penzija koje se isplaćuju u inostranstvu primaoci su strani državljani, a 13 odsto ih ima nemački pasoš.
 
Nemačko penzijsko osiguranje godišnje u inostranstvo isplati penzije u visini od 6,4 milijardi evra.
 
Dnevnik Rajniše post navodi da je broj nemačkih penzionera koji žive u inostranstvu dostigao 1,76 miliona.
 
I dok se u južnoevropskim zemljama uglavnom radi o tzv. "gastarbajterima" koji se nakon odlaska u penziju vraćaju u zemlju porekla, kod zemalja poput Austrije sa 119.000, Francuske s 87.000, te Holandije sa 69.000 nemačkih penzionera uglavnom je reč o Nemcima koji su odlučili da penziju provedu van svoje zemlje.
  • Novosadjanin

    22.10.2017 11:44
    ima i nemaca dosta
    Pa i nema bas toliko puno gastarbajtera (cine vecinu, to je apsolutno tacno, ali ih nema koliko se misli) vec i dosta Nemaca dolazi u Hrvatsku, Grcku i Cesku, jer im nemacke penzije puno vise znace u tim drzavama nego u Nemackoj. Isto kao i ovde npr, neka ima neko penziju od 1500 evra, u Nemackoj mu to ne znaci nista, a ovde moze da zivi kao Bog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet