Ostavka britanske ministarke zbog nepoštovanja protokola

Britanska ministarka za međunarodni razvoj Priti Patel podnela je ostavku nakon sastanka sa premijerkom Terezom Mej.
Ostavka britanske ministarke zbog nepoštovanja protokola
Foto: Pixabay
Patelova se ovih dana našla na udaru kritika zbog nepoštovanja diplomatskog protokola tokom privatnog porodičnog odmora u Izraelu. Ona se tada sastala s visokim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Netanijahua, a da nije unapred obavestila britansku ambasadu.
 
Osim toga, Patelova je posetila i izraelsku vojnu poljsku bolnicu na Golanskoj visoravni organizovanu za ranjenike iz Sirije. Poput ostalog dela međunarodne zajednice, britanska vlada ne priznaje kontrolu Izraela na Golanu koji je izraelska vojska osvojila u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirala, podsećaju izraelski mediji.
 
Diplomatski protokol nalaže da britanski ministri i visoki zvaničnici ne putuju na Golan, ni na Zapadnu obalu, niti obilaze istočni Jerusalim pod patronatom Izraela. Zato je poseta britanske ministarke poljskoj bolnici kao gošće izraelske vlade za vreme njenog odmora bila jasno kršenje protokola.
 
Nakon povratka u London ona je sugerisala da Velika Britanija pomogne finansiranje te bolnice namenjene sirijskim izbeglicama i žrtvama građanskog rata. Patel je ove nedelje objavila saopštenje o 12 sastanaka koje je imala u Izraelu.
 
Posete britanskih političara Izraelu se uvek odvijaju uz diplomatsko osoblje s programom koji treba da odrazi politiku zemlje - na primer, da se održe sastanci s Palestincima ili grupama i pojedincima koji nisu u dobrom odnosu s izraelskom Vladom.
 
Patel je drugi član vlade koji odlazi s položaja u kratkom periodu, pošto je ministar odbrane Majkl Falon 1. novembra podneo ostavku posle optužbi za seksualno uznemiravanje.
  • Ogi

    08.11.2017 22:57
    A kod nas
    Strašno je što u ovoj državi svaki dan neki gaf nekog poznatog političara tj nekog nametnutog kao npr Maja nam draga ko bi nju od građana Srbije hteo na mestu gde se sada nalazi ili gde će se možda nalaziti, kako dokazani preletači mogu da budu tako nagrađeni, šta je sa politikom u Srbiji, opozicija je još smešnija, izgubili fotelje i ne znaju šta će od sebe, al ajde dobro je dok su u skupštini ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.