Mogerini u ponedeljak s premijerima Zapadnog Balkana

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini prirediće u ponedeljak radnu večeru za šest premijera sa Zapadnog Balkana, među kojima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić.
Zajedničkoj večeri bi trebalo da prethode bilateralni sastanci, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.
 
Teme koje Mogerini kandiduje za stolom u Briselu biće politika proširenja, situacija u regionu i koraci koji Zapadni Balkan očekuju na putu evrointegracija u 2018. godini. U Briselu kažu da ova večera predstavlja i nastavak razgovora Federike Mogerini sa balkanskim liderima, u maju ove godine, kada ih je takođe okupila na neformalnoj radnoj večeri.
 
Mogerini je više puta naglašavala svoj lični angažman u cilju "vidljivog i praktičnog" napretka svih zemlja kandidata Zapadnog Balkana na putu evrointegracija do kraja njenog mandata 2019. godine.
 
Ovoga puta očekuje se da fokus razgovora bude na obnovljenoj posvećenosti Evropske unije regionu i koracima koje zemlje Zapadnog Balkana moraju da preduzmu kako bi, sa svoje strane, podržale i ubrzale postojeći "pozitivni momentum evrointegracija", kako se to čuje u Briselu u poslednje vreme.
 
Zvaničnici EU već su skrenuli pažnju zemljama regiona da će 2018. godina biti izuzetno važna za proces evrointegracija.
 
Očekuje se da će tokom večere u ponedeljak biti reči i o Strategiji, koji Evropska komisija priprema za februar, a koja bi trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine, kao i za buduće korake koje na EU putu očekuju Albaniju, Makedoniju, BiH i Kosovo.
 
Prema uvidu Tanjuga u radna dokumenta Strategije, Evropska komisija predviđa ulazak Srbije u EU do 2025. godine uz uslov zaključivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja 2019. godine i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2023. godine.
 
U okviru planova EU je i godišnji Paket proširenja, u okviru koga će Evropska komisija u aprilu predstaviti presek stanja u evrointegracionim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana.
 
Očekuje se da tokom večere lideri regiona razgovaraju i o predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan, koji će Bugarska, kao zemlja predsedavajuća Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine, organizovati u maju u Sofiji.
 
Diplomatski izvori u u Briselu rekli su za Tanjug da nije predviđeno da se u okviru ovog sastanka, kome će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, "odvojeno razgovara" o dijalogu Beograda i Prištine, ali i da nije isključeno da će to biti jedna od zajedničkih tema, kada se bude razgovaralo o situaciji u regionu i napretku Zapadnog Balkana ka EU.
 
Diplomatski izvori u Briselu kažu da su kontakti povodom nove faze dijaloga Beogarada i Prištine u toku, da se radi na organizaciji novog sastanka na nivou predsednika, ali da još nema konkretnog datuma, niti agende tog sastanka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet