VIDEO: Pronađena prva australijska podmornica nestala tokom I svetskog rata

Prva australijska vojna podmornica "HMAS AE-1", koja je nestala tokom Prvog svetskog rata, pronađena je nakon 103 godine, izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.
Ona je rekla da je podmornica pronađena u tridesetoj misiji potrage, 300 metara ispod površine okeana u blizini ostrva Vojvoda od Jorka u Papui Novoj Gvineji.
 
"Ovo je jedno od najvažnijih otkrića u istoriji australijske mornarice. Nestanak ove podmornice je bio prvi gubitak Kraljevske mornarice Australije i prvi takav gubitak na strani saveznika tokom rata. Velika tragedija i za nas i za naše saveznike", rekla je Pejnova.
 
 
Tokom potrage je korišćen podvodni dron, koji je ronio na dubini od oko 40 metara iznad morskog dna.
 
Pravi uzrok nesreće u kojoj je 14. septembra 1914. godine potonula podmornica "HMAS AE-1" tek treba da bude otkriven.
 
Bivši australijski admiral Piter Brigs pretpostavlja da je podmornica ostala na dnu mora zbog nesreće prilikom upravljanja.
 
Pejnova je izjavila da će biti pokrenuta istraga, kao i to da će Vlada pokušati da stupi u kontakt sa potomcima članova posade.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet