Gasi se društvo za borbu protiv raka

Društvo Srbije za borbu protiv raka posle punih 88 godina postojanja je pred gašenjem jer je ostalo bez prihoda.

Predsednik društva Slobodan Čikarić tvrdi da im država za prošlu godinu nije uplatila ni skromnih 750.000 dinara, na koliko se posle dve i po decenije izdržavanja od doplatne poštanske markice sveo prihod koji dele sa Savezom društva za borbu protiv raka Vojvodine. A ove godine definitivno ne mogu da očekuju ni dinar iz budžeta jer ni njihovi programi nisu dobili "zeleno svetlo" nadležnih.

Zbog finansijskih problema, kaže Čikarić, nije plaćena ni članarina Međunarodnoj uniji za borbu protiv raka.

"Nismo mogli da izdvojimo 3.000 švajcarskih franaka kolika je godišnja članarina u Uniji, od koje smo dobijali važne normative za klasifikaciju raka koje smo delili našim onkolozima. Iz sadašnje pozicije ne možemo da računamo ni na povoljnosti na učešće na kongresima, a na žalost morali smo da odbijemo ponudu Unije da 2020. mi organizujemo Svetski onkološki kongres, što bi bilo značajno i za našu zemlju i za zdravstvo", kaže on.

Društvo je imalo obezbeđen godišnji prihod od 1991, kada je na nivou tadašnje federacije donet zakon o doplatnoj poštanskoj markici. Do 2002. su prihod od pet miliona markica delili društvo Vojvodine (25 odsto) i društvo Srbije (75 odsto), da bi naredne godine zakon bio izmenjen a tiraž smanjen.

Prošle godine, prema rečima Slobodana Čikarića, tiraž markice je smanjen na svega 100.000 tako da sada društvo sa 14 podružnica ne može da funkcioniše. "Mi smo ostali bez prihoda, ali su doplatnu markicu dobili crkva, Crveni krst i Vaterpolo savez Srbije. U situaciji kada je u Srbiji registrovan 34.791 oboleli od raka, a 21.091 umro, Društvo koje radi na prevenciji i edukaciji u ovog oblasti izgleda nikom ne treba", zaključio je on.

Prošlu godinu su nekako preživeli jer su prodali stan koji je jedna preminula pacijentkinja ostavila Društvu, ali je sada doveden u pitanje i opstanak otvorenog telefona za obolele od raka i članove njihovih porodica, kraj kojeg dežuraju onkolozi.

Autor: Novosti

  • @Support to target

    13.04.2016 20:58
    E samo mi reci čime se leče u Evropi pa da skoknem i odvedem oca koji ima tumor pluća! Ebena Evropa i Nato su nas i zatrovali....počev od mleka u prahu pa do uranijuma iz aviona!!
  • @Support to target

    13.04.2016 11:42
    A majka Srbija nas zaliva aflatoksičnim, (čitaj: kancerogenim) mlekom i mlečnim proizvodima. Jel i za to kriv NATO? Na Japan je bačena atomska bomba, ali njihovo stanovništvo nikada nije sišlo sa liste najdugovečnijih, čak ni posle toga. Ajde malo razmisli o tome, ako si u stanju. A mi se u 21. veku razboljevamo više nego iko u Evropi i lečimo citostaticima koji se u Evropi ne koriste već više od 20 godina. Ali, nama je uvek NEKO DRUGI kriv. Zato nam je ovako kako je.
  • Support to target

    12.04.2016 10:17
    Sad će NATO da pošalje finansijsku pomoć. Tako im Bog platio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.