U Srbiji malo interesovanje za ljubičasti hleb, svi vole lošiji beli
Za taj hleb stručnjaci kažu da je mnogo zdraviji, jer sadrži više antocijanina, jedinjenja koje pomaže da šećer iz hleba sporije ulazi u krv i time produžava osećaj sitosti.
Ovaj sastojak, kako objašnjava dr Jasna Mastilović sa Instituta, može da se dobije direktno od pšenice i hlebu daje intenzivnu ljubičastu boju, pišu "Novosti".
"Ovakva boja može da se dobije i dodatkom prerađenog šumskog voća, borovnica ili kupina, a time potrošači neće biti ni najmanje oštećeni, već će biti i na dobitku, jer je nutritivna vrednost hleba povećana", navodi Mastilovićeva. "U Srbiji se, međutim, ovakav hleb ne traži mnogo, jer naš narod i dalje, pre svega zbog cene, prednost daje belom, dobro naraslom, mekom hlebu, koji, nažalost, ima malo nutritivnih vrednosti", kaže ona.
Retki su, kako napominje Mastilovićeva, potrošači koji traže drugačije vekne, od nekih drugih vrsta brašna, obogaćene raznim dodacima koji im podižu nutritivnu vrednost.
"Takvu situaciju imamo zbog neobaveštenih potrošača, ali i zbog teške ekonomske situacije", ukazuje Mastilovićeva. Hleb, onaj beli, uobičajeni, najeftinija je i napristupačnija hrana, pa je Srbija, zbog toga, i u vrhu potrošnje hleba po stanovniku.
Opšrinije o ovome možete pročitati na sajtu Novosti.
Autor: Novosti
Komentari 7
Kuvar
Cica
Gerga
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar