U Srbiji malo interesovanje za ljubičasti hleb, svi vole lošiji beli

Ljubičasti hleb, kako ukazuju na novosadskom Institutu za prehrambene tehnologije, može već dugo da se nađe i u našim prodavnicama - kao purpurni hleb.

Za taj hleb stručnjaci kažu da je mnogo zdraviji, jer sadrži više antocijanina, jedinjenja koje pomaže da šećer iz hleba sporije ulazi u krv i time produžava osećaj sitosti.

Ovaj sastojak, kako objašnjava dr Jasna Mastilović sa Instituta, može da se dobije direktno od pšenice i hlebu daje intenzivnu ljubičastu boju, pišu "Novosti".

"Ovakva boja može da se dobije i dodatkom prerađenog šumskog voća, borovnica ili kupina, a time potrošači neće biti ni najmanje oštećeni, već će biti i na dobitku, jer je nutritivna vrednost hleba povećana", navodi Mastilovićeva. "U Srbiji se, međutim, ovakav hleb ne traži mnogo, jer naš narod i dalje, pre svega zbog cene, prednost daje belom, dobro naraslom, mekom hlebu, koji, nažalost, ima malo nutritivnih vrednosti", kaže ona.

Retki su, kako napominje Mastilovićeva, potrošači koji traže drugačije vekne, od nekih drugih vrsta brašna, obogaćene raznim dodacima koji im podižu nutritivnu vrednost.

"Takvu situaciju imamo zbog neobaveštenih potrošača, ali i zbog teške ekonomske situacije", ukazuje Mastilovićeva. Hleb, onaj beli, uobičajeni, najeftinija je i napristupačnija hrana, pa je Srbija, zbog toga, i u vrhu potrošnje hleba po stanovniku.

Opšrinije o ovome možete pročitati na sajtu Novosti.

Autor: Novosti

  • Kuvar

    26.04.2016 20:35
    Recept
    Kupite teglu cvekle od 720gr. ocedite sok i sa njime zamesite testo...
  • Cica

    26.04.2016 16:04
    Gde se moze naci taj hleb u Novom Sadu? Prvi put cujem za to, i volela bih da probam.
  • Gerga

    26.04.2016 15:33
    Prevedeno
    U Srbiji bi nutritivne supstance bile BOJA, kao i za "crni" hleb!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.