Za ostavinske rasprave od sada kod javnog beležnika

Od prvog radnog dana naredne sedmice ostavinske postupke građana umesto sudova će rešavati javni beležnici u skladu sa preporukom Vrhovnog kasacionog suda, a u cilju rasterećivanja rada sudova.

Predviđena naknada javnih beležnika za ostavinske postupke je niža od takse koja se plaća sudu. Pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović rekla je da su sudovi i do sada mogli da javnim beležnicima prenose u nadležnost ostavinske postupke, mada je to zavisilo od volje suda.

"U praksi su sudovi beležnicima davali da sastavljaju samo smrtovnice", navela je Kuburović i ukazala da se, s obzirom na preporuku VKS da od 1. maja sudovi delegiraju nadležnost u ostavini radi rasterećenja obima posla, očekuje da će im nadalje prebacivati na rešavanje ostavinske predmete. Građani će, kako je ukazala, kao i do sada zahtev za raspravu zaostavštine, odnosno pokretanje ostavinskog postupka, podnositi sudu, a sud će ga onda dodeliti beležniku.

Zakon je propisao da ostavinski sud, ako za to ne postoje smetnje, poverava sprovođenje ostavinske rasprave javnom beležniku koji je sačinio smrtovnicu. Ukoliko dođe do spornih situacija među naslednicima, beležnici će ih upućivati da svoj spor reše, kao i do sada, pred parničnim sudom. Kuburović je napomenula da su beležnici prošli obuku za postupanje u ostavinskim postupcima koju je organizovala Pravosudna akademija, kao i da je Ministarstvo pravde utvrdilo tarifu za postupanje beležnika u ostavinskom postupku koja je čak niža od sudske.

U Srbiji se inače godišnje vodi između 130 i 150 hiljada ostavinskih rasprava u vanparničnom postupku, a do završene ostavine naslednici ne mogu da raspolažu imovinom ostavioca - pokojnika. Ne mogu da je prodaju jer se ne vodi na njih, ne mogu na nju ni da stave hipoteku i uzmu kredit.

Autor: Tanjug

  • Brus Vilis

    29.04.2016 19:36
    I etogac, sud skroz rasterećen. Parnice više ne traju 25 godina, već jedva dvaes'. Osim ako pregaziš nekog na pešačkom prelazu. U tom slučaju je oslobadjajuća presuda ekspresna. Ili ako kao direktor sjebeš neko javno preduzeće. Sud se ne meša u to. Zato što nije margarin da se u sve meša.
  • Adv

    29.04.2016 19:03
    Polako se vraćamo u feudalizam.Država svoje nadležnosti prenosi na privatnike koji novac uzimaju za sebe, a kukavički se kriju iza državne batine (zakona). Samo da ih podsetim da su ne tako davno i gasne komore bile po zakonu.
  • Aca

    29.04.2016 16:09
    U hrvatskoj to postoji odavno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija