Srbija brendira čvarke, leskovački roštilj i futoški kupus

U Evropskoj uniji postoji oko 1.200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda, a iz našeg regiona za to tržište konkuriše svega stotinak.
Ni sve bivše države SFRJ nisu podjednako iskoristile šansu da svoju specifičnu hranu brendiraju i dodatno naplate pred zahtevnim evropskim potrošačima ali poslednjih godina sve aktivnije rade na tome, piše Politika.
 
Slovenija i Hrvatska, kao članice EU, najdalje su za sada otišle. Osim što su na nacionalnom nivou zaštitile svoje najprepoznatljivije proizvode, one su i prošle kroz komplikovanu proceduru zaštite na nivou EU i to Slovenija za 12 proizvoda, a Hrvatska za deset.
 
Za ostale zemlje iz ovog regiona takođe nije bilo formalnih prepreka da brendiraju svoju hranu na nivou Unije. Ali nijedna od njih pa ni Srbija, koja na nacionalnom nivou ima najviše proizvoda sa oznakom imena i geografskog porekla (čak 52), nije otišla korak dalje. Iz naše zemlje priliku za to imaće svega 36 proizvoda sa ove liste jer, recimo, mineralna voda ne može biti predmet zaštite na evropskom nivou.
 
Postupak zaštite na nivou EU je dosta složen i dugotrajan, te naši proizvođači izgleda još ne vide svoj interes u ovoj zaštiti pre svega zbog malog obima proizvodnje.
 
Dva veka futoškog kupusa
 
Malo je poznato da su proizvođači futoškog kupusa još u doba Austrougarske bili jedini koji su mogli da plate porez u naturi. Ovo je autohtoni proizvod i vrsta kupusa koja se u našoj zemlji proizvodi više od dva veka. Ariljska malina je, sa druge strane, vrhunski proizvod koji se posebno uzgaja od sorte koja dolazi iz Amerike. Način uzgajanja je neobičan, klimatski uslovi posebni, što joj daje specifičan ukus i miris. Uz ova dva proizvoda još jedan od strateških jeste homoljski med koji je, prema mišljenju stručnjaka, fantastičan izvozni proizvod.
 
Makedonija i Crna Gora za sada nemaju registrovane proizvode, mada su iz njihovih resornih ministarstava potvrdili da je u toku nekoliko postupaka zaštite.
 
U Makedoniji očekuju da će njihov prvi proizvod sa oznakom geo porekla biti "ohridska creša" (trešnja) dok crnogorski zvaničnici najviše nade polažu u "njeguški pršut".
 
Zvanični podaci sa tržišta BiH nisu poznati, mada se u medijima nezvanično pominje da oznaku porekla ima nekoliko vrsta meda.
 
Kada se sve sagleda, aduti regiona su perspektivni - uglavnom nudimo kobasice, pršut, med, sir i specifične sorte povrća i voća. Čak i ranije razmirice oko toga šta kome pripada uglavnom su prevaziđene, jer su sve države prepoznale vrednost sertifikacije i zaštite geo porekla koja prvenstveno donosi – novac. 
 
Hrvati i Slovenci su se recimo dugo sporili oko toga kome pripada "kranjska" kobasica i taj problem rešen je na nivou Unije tako što brend konačno pripada Sloveniji, dok će Hrvatska imati mogućnost da ga proizvodi pod tim imenom još 15 godina. 
 
Više na ovu temu, te koji proizvod će koja zemlja brendirati, pročitajte na sajtu Politike.
 
Autor: Politika
  • Bekara

    02.05.2016 20:03
    ...
    Da se ja pitam treba brendirati Vulina i Bugarskog.Jedan republikanac drugi pokrainac,mudraci.....
  • Perica

    02.05.2016 19:08
    Izbori
    Pa mogli bi i IZBORE ZA PARLAMENT DA BRENDIRAMO ni ovoga nema nigde u svetu nego kod nas mislim na izbore kad vladajuca koalicija ima vecinu
  • Mile

    02.05.2016 19:00
    ISO
    Koji ce standard da regulise kvalitet cvaraka i u kojim jedinicama.Na NS trzistu nije vise moguce kupiti dva puta iste cvarke.Jedino je Marinko u Limanskom Drakstoru imao kvalitet i kontunuitet.
    Necemo valjda brendirati ovo sto neke muljare prave,od smrznute slanine i stomacnog sala bez trunke mesa.U kilogramu kupljenih ima jedan ili ni jedan mesnat cvarak a cena bome mesnata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.