Od početka godine četiri žalbe na robu iz Srbije

Prema podacima Sistema brzog upozoravanja u oblasti hrane za ljude i životinje (RASFF), od početka godine stigle su četiri prijave u vezi sa robom iz Srbije.

Tako je u januaru Švajcarska prijavila da kukuruz iz Srbije sadrži mikotoskin (zearalenon i deoksinivalenol). Ta zemlja je ograničila distribuciju tog kukuruza i odmah obavestila našu zemlju.

Nakon toga, Slovenija je u februaru prijavila da je u crvenoj paprici u prahu iz Srbije prisutan neopredeljeni gluten, zbog čega su odmah izdali javno upozorenje i proizvod povukli sa tržišta. Slovenija je imala još jednu prijavu zbog proizvoda iz Srbije, te su u martu prijavili prisustvo aflatoksina u kukuruzu iz Srbije. No, neki ozbiljniji koraci po tom pitanju nisu preduzeti.

Slovenija je maja meseca prijavila RASFF-u i organsko hladno ceđeno ulje konoplje iz Rumunije, a koje je flaširano u Srbiji. U njemu su primećeni industrijski zagađivači (policiklični aromatični ugljovodonik), te su povukli proizvod, izdali upozorenje i zatražili zvaničnu kontrolu tržišta.

I Hrvatska je pre nedelju dana prijavila da je iz Srbije stigla pošiljka mekog sira sa prisustvom stafilokoka. Oni su odmah informisali vlasti, ograničili distribuciju tog proizvoda i obavestili našu državu.

Iz Ministarstva poljoprivrede pak ocenjuju da broj žalbi nije zabrinjavajući.

"Broj notifikacija varira u odnosu na vrstu proizvoda, nađenu opasnost i navedenu zemlju, te tako, recimo, Hrvatska ima od 4. januara do danas nešto manje od 16 notifikacija, Danska je od ukupno 77 bila označena u RASFF sistemu 13 puta, Nemačka od ukupno 100 notifikacija je bila direktno odgovorna za oko 20. Tako se broj notifikacija koje se odnose na Srbiju ne može smatrati velikim", navode u Ministarstvu. Kako dodaju, na osnovu do sada dobijenih podataka sa portala EK, kao i izvršenih kontrola Uprave za zaštitu bilja, fitosanitarne inspekcije, izvoz iz Srbije nije ugrožen.

Da bi kontrola hrane u Srbiji morala da bude bolja, smatra Vojislav Stanković, agrarni analitičar.

"Iako taj broj prijava nije velik, mi svakako moramo doneti novi Zakon o bezbednosti hrane i formirati nadzorno telo koje će se baviti primenom tog zakon. Nažalost, još nismo uspeli da nacionalnu laboratoriju snabdemo savremenom opremom i obučenim kadrom, zbog čega gubimo korak sa EU", kaže on.

Podsetimo, još nije otvorena nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje hrane, iako je njena izgradnja počela još 2004. godine.

  • Aflatoksin

    11.05.2016 14:07
    Ovome treba dodati i obaveštenje Italije od pre neki dan - opet aflatoksin u kukuruzu... Posle su nam drugi krivi što se razboljevamo.
  • Denis

    11.05.2016 11:36
    Strašno pogotovo ako se zna da je bar jedan deo naših potrošača koristio te proizvode pa su tako koristeći sitnu papriku koristili i brašno (problem za one alergične na gluten), ili misleći da koriste "zdravo" ulje konoplje jeli opasne hemikalije.
  • w

    11.05.2016 11:18
    Da nije malo glupo porediti se sa Nemačkom koja ima 10.000 puta veći izvoz, pa 5x veći broj prijava u odnosu na Srbiju je ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.