Na Paradu ponosa 18. septembra pozvane i Dveri

Beogradska Parada ponosa održaće se 18. septembra, a poziv da brani slobodu okupljanja i ljudska prava pripadnika LGBT populacije upućen je i lideru Dveri Bošku Obradoviću, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Predstavnik Parade ponosa Beograda Boban Stojanović rekao je da je za ovogodišnji Prajd odabrana nova trasa, centralnim gradskim ulicama, od Trga Slavija od Trga Republike.

"Za učesnike će biti značajno da Parada ponosa prođe bez incidenata", rekao je Stojanović podsetivši da je prošlogodišnji skup, kao i Prajd 2014. godine održan uz prisustvo velikog broja policajaca.

Stojanović je na konferenciji "Homofobija u Srbiji: Kud plovi ovaj brod?" ocenio i da je prošla godina, kada je drugi put uzastopno održan Prajd u Beogradu, bila za Srbiju sa tog aspekta "istorijski važna", jer su građani pokazali da mogu da se izbore za poštovanje svojih prava.

Stojanović je ukazao i da izmenjene političke okolnosti u Srbiji, s obzirom da su desničarske stranke ušle u parlament, mogu da dovedu do dodatnih problema oko održavanja Prajda, a sa tom ocenom saglasila se i Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Mitić je pozvala lidera Dveri Boška Obradovića da javno u Skupštini Srbije brani pravo LGBT populacije na slobodno okupljanje.

Ona je rekla da kada je posle aprilskih izbora njihov ulazak u parlament bio ugrožen da je među prvima izašla na ulicu kako bi branila demokratiju i njihov glas objasnivši da i zato javno poziva Obradovića da brani prava LGBT populacije na slobodnu okupljanja.

Stojanović je dodao da će za učešće na ovogodišnjem Prajdu pozivi biti upućeni svim poslanicima Skupštine Srbije "kako se neko ne bi osetio zapostavljenim".

  • Anonimus

    18.05.2016 06:34
    Ovi su bass napadni, vec su zapoceli reklamiranje jesenjeg dogadjaja. Imaju snazznu potrebu da stalno budu u centru pazznje...
  • Smoreni lik

    17.05.2016 16:27
    Podjednako sam smoren od gej populacije koliko i od drzave. Totalno me smara da slusam o njima.
  • W.

    17.05.2016 16:19
    Dveri i Parada ponosa ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.