Besplatni udžbenici ove godine i srednjoškolcima

Projekat besplatnih udžbenika biće ove godine proširen i na srednje škole, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva prosvete Zorana Lužanin i precizirala da je zakonom definisano da sva deca iz socijalno ugroženih porodica dobiju komplet udžbenika.

"Prikupili smo podatke, ukrstili ih sa primanjima socijalne pomoći i to je 45.000 učenika od prvog do osmog razreda koji će dobiti udžbenike. Prvi put ove godine projekat besplatnih udžbenika biće proširen i na srednju školu", rekla je Lužanin i precizirala da je za te namene opredeljeno oko 100 miliona dinara iz budžeta.

Lužanin je kazala da je ukupno i za osnovne i srednje škole opredeljeno 600 miliona dinara za besplatne udžbenike i nastavna sredstva.

Lužanin je dodala i da je Centru za priznavanje stranih diploma koji je počeo sa radom krajem 2015. godine predato 760 zahteva za priznavanja diploma iz 51 države. Još 800 čeka na predaju, rekla je ona, a do sada je rešeno 320 zahteva od kojih su 10 odsto negativna, a preostalo su pozitivna rešenja.

  • zivan

    05.06.2016 13:34
    Trebalo bi razvijati pravo na beslatne udzbenike i nastavna sredstva, bilo da su polovna, bilo nova. Pravo na znanje imaju i deca iz siromassnijih porodica.
  • Terješkova

    05.06.2016 10:57
    Ha, ha.. Neki ocijalno ugroženi čim dobiju nove knjige trk na Futošku da prodaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.