Svaki peti državljanin Srbije želi da penziju dočeka u inostranstvu

Srbija je među prvih deset zemalja po broju stanovnika što napuštaju državu tražeći posao u inostranstvu, pokazuje poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma.

Naši mladi visokoobrazovani uglavnom odlaze u Veliku Britaniju. Za osobe sa srednjim ili osnovnim obrazovanjem Italija, Austrija, Nemačka, Švajcarska i Švedska su najprivlačnije destinacije.

Direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka dr Mirjana Rašević ističe da najveću spremnost da u kofere spakuju diplome i kupe kartu u jednom pravcu pokazuju učenici i studenti mlađi od 30 godina, nezaposleni, članovi velikih i siromašnih porodica, kao i prozapadno orijentisani ispitanici.

"Više od trećine ispitanika otišlo bi u inostranstvo samo, a svaki peti s namerom da mu se porodica pridruži kasnije. Većina anketiranih potencijalnih migranata izjasnila se da bi u inostranstvu ostala od jedne do tri godine ili duže od tri godine, a skoro dvadeset odsto ispitanika izrazilo je spremnost da radi van Srbije do penzionisanja. Zauvek bi ostao svaki deseti ispitanik", ističe dr Rašević.

Direktorka Centra za demografska istraživanja podseća da je popisom iz 2011. godine registrovano više od 41.000 osoba na radu i boravku u inostranstvu, sa višom ili visokom školom.

"Moguće je da je ovaj udeo veći, jer za relativno veliki broj popisanih migranata nije bilo poznato obrazovanje. Demografi veruju da su u 30.000 migranata u inostranstvu s nepoznatom školskom spremom najzastupljeniji upravo najobrazovaniji. Zna se da je broj najobrazovanijih državljana Srbije na radu i boravku u inostranstvu između popisa stanovništva 2002. i 2011. povećan za 7.000", navodi Rašević.

Dr Mirjana Rašević ističe da su žiteljima Srbije od "novih" zemalja EU najzanimljivije Slovenija i Mađarska, dok najviše naših zdravstvenih radnika odlazi u Nemačku.

Opšrinije o ovoj temi na sajtu Politike.

  • Perica

    06.06.2016 23:21
    Premijer
    Sad ce premijer na TV da objasni ovaj problem bez brige.
  • Liman3

    06.06.2016 21:07
    A zasto ne?...
    ...zasto da radno sposobni ne odu u inostranstvo i ne zarade penziju? Kakvu cu ja imati ovde penziju jer radim celog zivota kod privatnika i prijavljen sam na minimalac a imam vise strucno obrazovanje za koje privatnika zabole....Pa sad da mi objasne Veliki srbi i patriote sta je to dobro za nas ovde u smrdiji od zemlje sto smo vredni i mucimo se radeci na vise poslova ne bi li preziveli od 1vog do sledeceg 1vog u mesecu i sta ce nas zadrzati da ostanemo ovde? Lako je da nam pametuju svi politicki zaposleni u drzavnim preduzecima koji su usput i pokupovali raznorazne diplome pocev od predsednika drzave Nikolica gde dobijaju plate za nerad o kojim mi obicni smrtnici mozemo samo da sanjamo! Usput mogu samo da mi daju i ovi placeni botovi minuse za nesto sto sam rekao istinu a koja stvarno boli najvise nas koji posteno radimo za nekog da se obogati a drzava okrece glavu na to sto smo prijavljeni i dobijamo neke minimalce a svoje diplome smo posteno zaradili ucenjem i zuljanjem stolice a ne kroz lopovluk, uvlacenje u neke politicke stranke i ucurivanjem u neka drzavna preduzeca praveci se pametan sa kupljenom diplomom! Ko poslednji ostane ovde zamolio bih ga da ugasi svetlo da ne trosimo bezveze povlascenu struju od Koleta!
  • UPS

    06.06.2016 15:32
    U cemu je problem? Ljudima treba ispuniti zelju da zive i rade gde hoce. Predlazem Luksemburg i Linhenstajn.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija