Biće još teže dokazati lekarsku grešku?

Ukoliko se iz Građanskog zakonika izbriše pretpostavka krivice kod medicinskih parnica, pacijenti će biti u još nepovoljnijem položaju nego danas.
Javna rasprava o prednacrtu Zakonika traje do 2. jula, a moguće je da bude produžena do kraja godine, s obzirom na to da su Forum sudija Srbije i Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo "Supram" podneli zvanične primedbe Komisiji za izradu Građanskog zakonika.
 
U ovim udruženjima ističu da prednacrt Zakonika ne sadrži prepostavku krivice kakva je predviđena Zakonom o obligacionim odnosima. "Njeno ukidanje imalo bi nesagledivo loše posledice po pravnu zaštitu pacijenata, koji bi morali da dokazuju profesionalne greške ili nepostupanje medicinskih profesionalaca", navode u udruženjima.
 
Kako objašnjava predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije Nebojša Ćuričić, do sada je tuženi lekar morao da dokazuje da nije kriv ako pacijent dokaže da mu je naneta šteta i da bi ona mogla imati veze sa tuženim. Prema novom predlogu, oštećeni će morati da dokazuje krivicu lekara, iako nema stručna medicinska znanja, zbog čega bi zaštita pacijenata u postupcima naknade štete bila dovedena u pitanje, pišu Novosti.
 
Otežano dokazivanje kompromitovaće i suđenje u razumnom roku, a mogu se očekivati i mnogobrojni postupci po ustavnim žalbama i pred Evropskim sudom u Strazburu. U ovim udruženjima smatraju da ovaj predlog ne bi trebalo samo da se ukine, nego da se pretpostavka krivice prenese i na druge oblasti u kojima se građani spore sa profesionalcima.
 
U Komisiji za izradu Građanskog zakonika ističu da je u prednacrtu predloženo osnovno i alternativno rešenje, koja imaju ravnopravan tretman. Prema osnovnom rešenju, svako "ko drugome prouzrokuje štetu svojom krivicom dužan je nadoknaditi je". A u alternativnom rešenju je predloženo da se važeći član Zakona ni ne menja.
 
"Bez obzira na to koje će rešenje u javnoj raspravi dobiti više argumenata, veoma je bitna jedna druga odredba prednacrta, vezana za odgovornost lekara i drugih lica koja profesionalno obavljaju određenu delatnost. Reč je o pojačanoj takozvanoj profesionalnoj odgovornosti koju zakonik predviđa", objašnjavaju u Komisiji. Kada prosuđuje da li je lice koje profesionalno obavlja određenu delatnost prouzrokovalo štetu, sud će voditi računa o tome šta se od razumnog i pažljivog stručnjaka moglo osnovano očekivati u datim okolnostima.
 
Kada je u pitanju lekarska greška, građani su do sada prijave podnosili uglavnom zbog dva dela - nesavesno pružanje i neukazivanje lekarske pomoći. Za tri godine podneto je 235 prijava, ali je osuđena samo 21 osoba, od čega sedam na zatvorske kazne.
  • slepica

    15.06.2016 20:34
    medicinari
    Student sam na medicinskom fakultetu i kuci cesto dodjem uplakana. To nije moja slabost, vec humanost. Brinem se za decicu kojoj ce trebati pomoc, uopteno, za one manje srecne koji su bolesni. Kome ce oni zapasti u ruke, Boze moj... Vidimo kako se zavrsava. Sve na veze i na jebanje. izvinjavam se na izrazu. Bez trunke savesti se polazu ispiti tako, i ne mare sto ce sutradan biti nestrucni. Niste svesni koliko to boli... A da ne pricamo o lekarskim greskama, zakonima i zakletvama koje se krse, a da jadni, neinformisani ljudi ni nemaju pojma o tome, nego u dokrore gledaju kao u jedinu slamku spasa...Oj Srbijo, medj sljivama.....
  • Katarina

    15.06.2016 17:48
    Presedan
    Ja sam vodila sudski spor zbog deteta i još traje,....17 godina suđenja.
    Krivica i odgovornost lekara dokazana pre 12 godina i predmet završen na Vrhovnom sudu Srbije. Do danas nismo ostvarili pravo na materijalnu odštetu koju je štetnik dužan da nadoknadi. Specijalizant u "Betaniji" Ćurčić je zbog nestručnosti, lošom procenom i samostalnom odlukom čupao dete vakumom, koji je bio kontraindikacija. Nisu hteli u toku noćnog dežurstva da obave neophodan carski rez, jer im se spavalo. Posledice nestručnosti-cerebralna paraliza.
    Da smo znali kroz šta ćemo prolaziti u zdravstvenom sistemu i u sudskom sporu, kakav pakao od života,...bilo bi "oko za oko zub za zub". Pritom ne pozivam na nasilje.
    U zdravstvenom sistemu nemamo pravo na fizioterapije svakodnevno i doživotno, nego svakodnevno plaćamo isto. Zdravstvo je trulo, pa ne znam da li može biti trulije!
    Lečenje samo u inostranstvu!

  • istina

    15.06.2016 17:18
    je jedna i jednostavna
    Nema medicinske strucnosti u ovom celom regionu tako da ne bi trebalo ni ici kod lekara, a pogotovo ne za komplikovanije slucajeve jer ne znaju ni sablonske stvari i operacije da odrade normalno.

    Lepo zivis dok prirodno ne umres i dozivotno bojkotujes podmuklu medicinsku nauku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija