Srbija uputila oštar protest Briselu zbog Stepinca

Šefu srpske Misije pri EU u Briselu Dušku Lopandiću data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u EP.
To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će da obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Makalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju. 
 
Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog. 
 
U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske. 
 
Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba. 
 
Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita čitav slučaj. 
 
Ukazuje se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.  U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose s Vatikanom, već pre svega s Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.
  • Besna Sremčina

    16.06.2016 13:57
    Toliko
    U Velimirovićevom pisanju tridesetih takođe ima tragova pronacističke retorike. Jednom
    prilikom Velimirović javno pominje nacističku Nemačku kao ostvarenje svog sopstvenog
    nacionalističkog ideala. U govoru, održanom 1935, on o Hitleru govori da je nehotični
    sledbenik principa koje je utemeljio sveti Sava jer, po Velimirovićevom mišljenju, ipak se
    mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz
    naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran
    mehanizam. Za razliku od Ljotića, čija je politička karijera procvetala pod Nemcima, vladika Nikolaj Velimirović bio je u leto 1941. uhapšen zbog svojih veza s četnicima. Tri godine je proveo u zatočeništvu u manastirima Ljubostinja i Vojlovica. Godine 1944. bio je na kratko odveden u koncentracioni logor Dahau, zajedno sa srpskim patrijarhom Gavrilom. Velimirović je u Dahauu bio interniran manje od dva meseca, dok na Ljotićevu intervenciju nisu obojica, i
    vladika i patrijarh, oslobođeni. Velimirović i Dožić su u Dahau svrstani u Ehrenhaflinge,
    odnosno počasne zatvorenike, što je značilo da su živeli u posebnim odeljenjima unutar
    logora i dobijali istu hranu kao i nemački oficiri. Velimirovićev status u logoru obara tvrdnje
    njegovih podržavalaca da su se Nemci plašili njegovog uticaja i popularnosti, pa i da je tokom
    zatočeništva bio izložen ozbiljnim patnjama (čak i mučenju). Pa ipak, Velimirovićevo
    navodno mučeništvo u šakama nacista često potežu njegovi sledbenici
  • Babe i zabe

    16.06.2016 12:42
    Besna sremcina
    Nikolaj je zavrsio u Dahau(nacisticki logor)
    Jedini greh mu spocitavaju(ako je to greh) obnova groblja u Bitolju. Dok je Stepinac podrzavao Pavelica,Nemce,pokrstavao Srbe i bio na celu crkve koja je aktivno ucestvovala u zbocinima.
  • Kler i Klerofasisti

    16.06.2016 07:34
    Trojica biskupa su bili upravnici logora Jasenovac,takodje su casne sestre upravljale logorom za decu i to sve za vreme Stepinca,dok se doticni slikao i podrzavao nemce i ustase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija