GSS: Srpski planinar nije ni povređen

Gorska služba spasavanja Srbije navodi da se među učesnicima akcije na Alpima nalazio samo jedan njihov član koji niti je stradao, niti je među povređenima.

GSS je saopštila da je taj uspon organizovaloo PSD Kopaonik iz Beograda i da je srpski alpinista učestvovao u akciji spasavanja zajedno sa pripadnicima gorske spasilačke službe iz Italije.

Italijanska agencija ANSA javila je ranije da je u nesreći u Julijskim alpima blizu italijansko-slovenačke granice poginuo 30-godišnji srpski alpinista, dok je njegov dve godine mlađi kolega u teškom stanju prebačen u bolnicu u Udinama, a povređena je i treća ženska osoba (28).

Kako prenosi agencija, oni su bili deo grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije koji su bili na izletu u Italiji, a nesreća se desila juče popodne na planini Kanin koja je u ovo doba godine još prekrivena snegom i ledom.

Navedeno je da se poginuli alpinista okliznuo, padao 300 metara i preminuo na mestu, dok su drugom planinaru lekari Hitne pomoći uspeli da stabilizuju stanje iako mu je srce stalo četiri puta, nakon čega je helikopterom prebačen u Udine.

ANSA je navela da su njih dvojica treću alpinistkinju prilikom pada povukli desetine metara na dole, ali da njen život nije ugrožen.

Ostale srpske planinare je helikopterom odatle izbavila lokalna Gorska služba spasavanja, navela je ANSA i dodala da karabinjeri ispituju šta se dogodilo.

  • Planinar

    19.06.2016 23:58
    Ne mogu da verujem da osoba radi copy-paste komentare na razlicitim portalima. Isti komentar je ostavljen na blic.rs. Valjda je bilo potrebno da se pojavi keyword u veyi planinarenje pa da se pusti komentar. Eee sta sve necu videti ovde
  • Pera

    19.06.2016 16:46
    ...
    Veoma mi je zao sto se desila nesreca. Jedna greska ne dovodi do nesrece vec je to po pravilu
    skup gresaka koje u odredjenim slucajevima sigurno vode do nesrece.

    Planinarstvo je u Srbiji u velikom problemu i na planinarske akcije "vodici" vode svakoga ko moze to da plati.

    Neke planine, staze, ferate i usponi nisu za izletnike ili neiskusne planinare. Zbig siromastva i iskusni planinari u Srbiji
    su izuzetno neiskusni u odnosu na kolege iz Bosne ili Slovenije.

    Kada se spoji neiskusan vodic, nepripremljen i neobucen ucesnik, nedisciplina grupe, vrsenje uspona u neoptimalno vreme
    i u losim vremenskim uslovima onda se svasta moze desiti.

    Recimo vodic koji je vodio akciju. Koliko je puta do sada bio na toj planini? Da li je poznaje u razlicitim
    meteo uslovima? Na osnovu kojih kvalifikacija je nacelnistvo odobrilo akciju? Da li su dovoljni rezultati sa
    drugih uspona pa da se odobri vodjenje grupe u nepoznato?

    Vodic je verovatno sve uradio po knjizi veoma savesno, pridrzavao se pravila ali onda dolazimo do ucesnika. Da li su oni bili
    psihofizicki pripremljeni, da li su znali gde idu i sta ce se od njih zahtevati? Da li im je obecan izlet a dobili
    su umereno tesku feratu sa mnogo snega i leda. Da li je ovo bilo previse za njih?

    Ima dobrih vodica ali ima i onih koji uvek izazivaju sudbinu. Neki imaju vise a neki manje srece.

    Treba napraviti analizu i pokusati iz svega ovoga izvuci makar nesto dobrog za buduce generacije, da se ne ponovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.