Seča kadrova, "leti" još 10 ambasadora

Ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić burno je juče reagovao na odluku Vlade da bude opozvan sa ovog mesta zbog propusta u vezi sa organizovanjem izložbe o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su poručili da je to još jedna potvrda opravdanosti predloga za njegov opoziv sa mesta šefa Misije Republike Srbije pri EU. Lopandić je u pismu ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću negodovao što je odluka o smeni doneta "ishitreno i mimo uobičajene procedure, bez konsultacija i razmatranja objektivnih okolnosti onoga što se dogodilo".

Kako pišu "Novosti", odluka da Lopandić bude povučen sprema se već duže. Kap koja je prelila čašu bilo je to što nije na vreme obavestio Beograd da hrvatska poslanica Marijana Petir priprema izložbu o kontroverznom kardinalu. I ministar Dačić juče je potvrdio da je ranije planirano da Lopandić bude povučen.

- On je u četvrtoj godini mandata i to su na neki način redovne promene - rekao je Dačić i nagovestio čitavu seriju kadrovskih promena u diplomatiji kada bude formirana nova vlada.

Na "udaru" će se prvi naći ambasadori-penzioneri, kojih ima desetak, u Iraku, Austriji, Australiji, Makedoniji, Poljskoj, Strazburu, Rumuniji, Kuvajtu, Keniji i drugim zemljama. Nova vlada treba da razmatra i slučaj ambasadora u Libiji Olivera Potežice, iako je bilo najava da će biti povučen posle pogibije srpskih diplomata, ali još nije opozvan.

Inače, ambasadoru Lopandiću se od ranije zamera što nije vodio proaktivniju diplomatiju u delikatnom trenutku evropskih integracija Srbije. Čak je prozivan i što je ambasadorski mandat iskoristio da napiše knjigu. Zbog toga se u MSP već duže vreme razmišljalo da na njegovo mesto dođe ambasadorka u Rimu Ana Hrustanović, pogotovo imajući u vidu da je trenutno na čelu evropske diplomatije Italijanka Federika Mogerini.

Lopandić je rekao da je propust preuveličan, međutim, Ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo brzo na njegove tvrdnje.

- Građani Srbije moraju da znaju da ambasador Lopandić i naša misija u EU nisu uopšte obavestili MSP niti ijedan drugi državni organ u Srbiji o organizovanju izložbe o ratnom zločincu Stepincu. Informaciju o tome dobili smo iz Vatikana od ambasadora Marka Jelića dan pre otvaranja izložbe. Na zahtev ministra Dačića, ambasador Lopandić se pismeno izjasnio na dan kada je izložba otvorena, kako se to desilo. Naveo je da su sa pripremom izložbe o Stepincu upoznati već neko vreme, citiramo "od pre oko tri nedelje", i da su, nažalost, danas konstatovali da informacija o izložbi nije bila dostavljena od strane ove misije MSP, što je, kako kaže Lopandić, propust - navode iz Ministarstva.

Podsetimo, Vlada Srbije je opozvala i našeg ambasadora u Nigeriji Jovana Marića, čiji je početak službe bio obeležen skandalom, kada se pri predaji akreditiva predsedniku zemlje domaćina predstavio kao "sekselencija".

  • petar

    23.06.2016 17:22
    Treba opzvati i Tominog ptijatelja iz Kine.Vreme je da vec pocne da kopa kanal do Soluna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.