Kako će Bregzit i oslabljeni evro uticati na srpsku ekonomiju?

Prve reakcije investitora videle su se na deviznom tržištu. Kako će se Bregzit odraziti na ekonomiju Srbije i koliko bi se eventualna nova kriza prelila i na ovdašnje tržište?
Evropa neće ostati ista, a neće ni njena ekonomija. Odlaskom Britanije, Evropska unija gubi 13 odsto stanovništa, ali i 17 odsto BDP-a, kao i gotovo četiri procentna poena svetskog trgovinskog kolača.
 
Koliko će evropske ekonomije pokleknuti nakog šoka Bregzita u domenu je predviđanja, ali se posledice već osećaju.
 
Najpre u finansijama, svetske berze su od početka dana u minusu. Jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i u našem dvorištu i zahtevale snažnije intervencije Narodne banke Srbije.
 
"Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope, čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost našeg rasta. Na taj način stvoren je odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja", kažu u NBS.
 
Očekuje se da novac na međunarodnim tržištima poskupi. Takođe, Srbija koja se ekonomski oslanja na EU, osetiće posledice tamošnjih turbulencija. Pa ipak, mandatar Vučić danas je slao umirujuće poruke.
 
"Ukoliko bude potrebno, radićemo i na takozvanom kontindženski planu vezano za finansije. (Plan za specijalne situacije). U svakom slučaju, Srbija će zadržati apsolutnu stabilnost i garantujem ljudima da neće videti značajnije poremećaje kakve vide u svim drugim zapadnim zemljama", kaže Vučić.
 
Poručuje i da Srbija neće menjati svoje ekonomske ciljeve. Vučić, uprkos Bregzitu, najavljuje privredni rast od 2,5 odsto. Kaže da će u slučaju narastajućih finansijskih problema u Evropi, Srbija pokušati da ih kompenzuje otvaranjem ka drugim tržištima. Jeftiniji novac, kaže, može da se uzajmi u arapskim zemljama, investicije mogu da dođu iz Kine, Turske, Rusije ili SAD-a. Ekonomisti su suzdržaniji u prognozama.
 
"Imamo relativno velike devizne rezerve, imamo i solidne ekonomske parametre u ovom trenutku tako da ne bi trebalo očekivati značajniji pad dinara u odnosu na evro. Ali će evro da oslabi u odnosu na dolar i na taj način to će na negativan način da utiče na privredu Srbije preko povećanja troškova servisiranja našeg javnog duga", ocenjuje Milojko Arsić za N1.
 
Iako Srbija nije ekonomski značajno povezana sa Britanijom kao sa drugim evropskim zemaljama, sigurno je da nećemo isplivati samostalno, kao što ni pre 2008. godine prethodna svetska kriza nije bilo naša razvojna šansa. 
  • /

    25.06.2016 16:40
    /
    tipicna srpska samodestrukcija. rusofili su se lepo smejali zaboravljajuci da su od brace radije trazili evro
  • Sosa

    25.06.2016 14:20
    Hahaha ha... Mi imamo ekonomiju?!
  • Boki

    24.06.2016 23:49
    Zanima me kako ce ovo uticati na stambene kredite vezane za euro...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija