Tužba protiv Šabića zbog traženja podataka o ratnim zločinima

Republičko javno tužilaštvo podnelo je u maju tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.
Tužba je podneta "radi poništenja" Šabićevog rešenja iz marta ove godine kojim je Ministarstvu odbrane naložio da bez odlaganja dostavi Fondu za humanitarno pravo informacije, odnosno kopije dokumenata iz kojih se može saznati kada je Goran Jeftović imenovan na mesto štapskog oficira Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, do kada se nalazio na tom mestu i koji je imao čin.
 
Kako piše "Danas", u tužbi piše da je Ministarstvo odbrane dostavilo inicijativu republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac za podnošenje tužbe u upravnom sporu protiv navedenog rešenja poverenika.
 
"Stavljanjem na uvid takvih podataka drugima imalo bi posledice na odbrambene sposobnosti Vojske Srbije, ugrozila odbrana zemlje, nacionalna i javna bezbednost, kao i lična bezbednost oficira i podoficira. Davanje takvih podataka, u suprotnostima je interesima Republike Srbije, a interes zemlje je pretežniji od interesa drugog za dobijanje informacije", navodi se, između ostalog, u tužbi protiv Šabića.
 
Dodaje se da se razlozi zbog kojih je Ministarstvo odbrane odbilo da Fondu za humanitarno pravo dostavi tražene informacije tiču "dužnosti koje je imenovani imao po ratnom rasporedu za vreme proglašenog ratnog stanja", te da predstavljaju podatke koji su, prema zakonskim propisima, zaštićeni kao tajni i dostupni samo određenim ljudima. Takođe, ukazuje se da je odbijena žalba FHP protiv rešenja Ministarstva odbrane u odnosu na deo zahteva kojim je traženo dostavljanje informacije o tome da li je Goran Jeftović danas aktivni pripadnik Vojske Srbije i, ukoliko jeste, na kom je mestu raspoređen. Ističe se da se podaci o ratnom rasporedu čuvaju kao tajni i da tražilac informacija ne spada u krug lica kojima mogu da budu dostupni, pa se Upravnom sudu predlaže da donese presudu o uvažavanju ove tužbe protiv Šabića i poništi njegovo rešenje podneto Ministarstvu odbrane.
 
Tužbu je potpisala zamenica Zagorke Dolovac, Snežana Marković.
 
Šabić: Tužbu ne želim da tumačim kao pritisak
 
Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da će odložiti komentar do odluke Upravnog suda po toj tužbi.
 
"Lično, verujem da će odluka biti onakva kakvu očekujem. Ali, u svakom slučaju, mislim da će i u kontekstu pregovora o tek otvorenom Poglavlju 23 i generalno, sasvim izvesno mnogi u zemlji u inostranstvu podnošenje ovakve tužbe primiti s ozbiljnim nerazumevanjem", stiče Šabić za Danas.
 
On naglašava da iz principijelnih razloga ne želi da podnošenje tužbe kvalifikuje kao pritisak.
 
"Baš zato ću naglasiti načelo 'dozvoljene tužbe', budući da takva tužba mora biti zasnovana na čvrstim, jasnim, pravnim i faktičkim argumentima. U protivnom, ne može da predstavlja doprinos vladavini prava, ni dignitetu onog koji je podnese. Naprotiv", kaže Šabić.
  • Prokleta Zemlja

    26.07.2016 16:13
    Hahahaha .... Samo u Srbiji!
  • Neko

    26.07.2016 09:53
    @Norma Lan
    "Njegova osnovna dužnost je zaštita svih građana od masovnog kršenja ljudskih prava" ?!?

    Pa nije on UNHCR, već poverenik za zaštitu informacija o javnog značaja i podataka o ličnosti. I još nešto ti očigledno nije jasno - poverenik ne štiti "građane". Njegov zadatak je zaštita i primena Zakona. A građane štite Zakoni.
  • Norma Lan

    26.07.2016 09:19
    bog iznad Boga
    I šabić je sebi uvrteo u glavu da je bog??? Njegova osnovna dužnost je zaštita svih građana od masovnog kršenja ljudskih prava dostavljanjem poverljivih informacija svakakvoj "skupini"!
    Kada je trebalo da zaštiti sve građane i da zabrani davanje JMBG predsednicima kućnih saveta???, odgovorio je "da je to po zakonu"??? i dozvolio je da se na mala vrata uvede ovakav propust!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija