Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Stepinca

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog Alojzija Stepnica.

Kako se navodi, time se se najoštrije protestuje zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH. U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija.

U protestnoj noti se kaže: "Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustačke NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je "NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)", kao i da je "NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda", najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i saopštenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao sramnom, daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su "sveštenici" i "časne sestre" bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da "nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu", stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje ("ovo je NDH", "metak u lubanju, to je najbolje Srbinu" i sl.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije. O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmipu ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Republika Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Republikom Hrvatskom treba da se razvijaju na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente. Republika Srbija se protivi i uvek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobeđeni 9. maja 1945. godine", kaže se u protestnoj noti koju je Srbija uputila Hrvatskoj.

  • Srbin

    27.07.2016 00:59
    Danas Stepinac, a 70 godina unazad Tito. Isto je to društvo sa istim ciljem - uništenjem svega što ima srpski i pravoslavni predznak. Ajd sad komunjare navalite da pljujete.
  • El Paso

    27.07.2016 00:20
    Srbi Hrvatima protestnu notu zbog Stepinca a godinama ignorišu Vizental Centar i njihove osude zbog Velimirivića, Nedića i Mihajlovića.

    Licimeri!
  • Limanstrong

    26.07.2016 23:34
    nirvanashop@live.com
    Svako ko se usudi da poredi cetnike i ustase, 40 godina robije. To je zlocin u rangu pedofilije, silovanja i ubistva. Dosta su zgadije harale Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.