Da li je skok cene mesa opravdan i ko je na dobitku?

Povećanje cena mesa je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je dostigla realni iznos, ocenili su uzgajivači svinja, proizvođači i stručnjaci.

Vlasnik Mesne industrije "Matijević", potvrdio je da je svinjsko meso u prodajnim objektima te kompanije proteklih nekoliko dana poskupelo od 35 do 40 odsto, piletina za oko 20 odsto, dok je cena junetine ostala nepromenjena.

On je kazao da je razlog povećanja cene svinjskog mesa porast otkupne cene tovljenika koja je sada realna i dostigla je evropski prosek. Matijević, čija indistrija godišnje proizvede 100.000 svinja, naglasio je i da je dosadašnja otkupna cena tovljenika za uzgajivače svinja bila neisplativa i da je zbog toga proizvodnja bila smanjena.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kazao je da će povećanje cene žive stoke sa 105 na oko 170 dinara po kilogramu, a kako je naglasio, postoje nagoveštaji da će ona biti i 200 dinara po kilogramu, obezbediti opstanak uzgajivača svinja u Srbiji. On je kazao da su potrošači u Srbiji imali "privilegiju" da u poslednjih nekoliko meseci kupuju svinjsko meso veoma povoljno i da je njegova cena bila skoro izjednačena sa živinskim mesom, što nikako nije bilo logično.

"Ovo je dobra vest za same proizvođače svinja koji su do sada gubili jako mnogo na samoj proizvodnji. Podržavam izvesnu korekciju cena žive stoke, pre svega u cilju očuvanja domaćeg svinjarstava i oporavka domaćih proizvođača svinja", naglasio je Prostran.

On je dodao i da je država trebala da iskoristi "period jeftinog svinjskog mesa" i napravi dobru količinu zaliha u robnim rezervama, kojim bi sada intervenisala i tako odložila na nekoliko meseci povećanje cene mesa.

"Ja sam se uvek zalagao da u robnim rezervama svake države, pored pšenice, kukuruza, šećera i sirovog ulja, bude i mleko u prahu i svinjsko meso, a može i pirinač. To je abeceda u vođenju agrarne politike kada je reč o robnim rezervama i time ne bi zavisili od nikoga", naglasio je Prostran.

Prema njegovim rečima, svinjsko meso čini oko 50 odsto ukupne potrošnje mesa u Srbiji. Nekada se, kako je naveo, godišnje po stanovniku trošilo oko 65 kilograma mesa, sada je to oko 45 do 50 kilograma, od čega više od 20 kilograma svinjskog i oko 8,5 kilograma junećeg, dok su ostalo druge vrst mesa. Prostran je naglasio i da Srbija mora da zaštiti i podstiče domaću proizvodnju, jer to rade i velike ekonomije među kojima je i Francuska koja proizvodi 18 odsto ukupne hrane u EU i koja intenzivno propagira domaću proizvodnju i domaće proizvode nudi po duplo većoj ceni od uvoznih.

Prema ranijim podacima, u poslednje dve decenije stočni fond u Srbiji je opadao do četiri odsto godišnje, a broj svinja je smanjen za 600.000. Podaci koje NBS dobija od Republičkog zavoda za statistiku oko cene mesa s kostima govore da bi ono u trgovinama moglo da raste od 16,2 odsto do 36 odsto, koliko idu neke najave, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju izveštaja o finansijskoj stabilnosti za 2015.

  • Carulja

    28.07.2016 13:06
    Extra...Mozda narod pokusa da se informise koliko je stettno jesti meso za okolinu, zdravlje kao i koliko se ljudi okrutno ponasaju prema zivotinjama!
  • odgovor

    28.07.2016 08:44
    @Lepa parada
    "Ne znam zašto vegani ne gledaju svoja posla?
    Mi lešojedi ne diramo ostale ljude i puštamo ih da jedu šta vole.
    Kad su to vas zaginule životinje ovlastile da se drugim ljudima pačate u tanjir?"

    Vegani javnim apelima i edukacijom upravo gledaju svoja posla boreći se za oslobođenje životinja i za zdravlje ljudi. Vi lešojedi mučite i ubijate životinje, promovišući pritom nasilje nad životinjama i nezdravu ishranu.
    "Zaginule" životinje? Misliš one koje su zbog vas mučene, poklane ili ste ih lično mučili i poklali?
    Ovlastile su nas na isti način kao što su "niže rase" ovlastile pokrete otpora i saveznike da se bore plrotiv nacista koji su ih mučili i ubijali!
    Empatija, etika i savest su nas ovlastile, ali ti nemaš ni jedno od ta tri pa nisi u stanju ni da razumeš.
    https://youtu.be/spV6dK3btWc
  • jlo.

    28.07.2016 00:34
    Nisam vegan ali me niko ne moze ubediti da je zdravo preterano konzumirati masnu nezdravu mesinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.