U EPS-u, Železnicama i Resavici višak 6.500 radnika

U tri javna preduzeća, Elektroprivredi Srbije (EPS), Resavici i Železnicama Srbije, oko 6.500 radnika biće tehnološki višak kojima je ponuđen socijalni program u iznosu od 190 do 460 evra po godini staža.

"Novosti" navode da je država ponudila otpremnine u vrednosti jedne trećine osnovne bruto zarade koja može da se uveća do 50 odsto.

U Železnicama Srbije su rekli da im ponuđene otpremnine ne odgovaraju jer će njihovi najmanje plaćeni radnici dobiti svega 130 evra po godini staža. Sindikat tog preduzeća traži minimalne otpremnine od 300 evra po godini staža.

Predsednik Sindikata železničara Dragan Ranđelković je rekao da zaposleni u tom preduzeću primaju oko 35.000 dinara i da većina radnika dobija minimalac tako da njima ne odgovara model po kojem bi dobili od 135 do 150 evra po godini staža. Prema njegovim rečima, na šteti bili radnici, a direktori i načelnici bi profitirali.

Radnici EPS-u se ne još nisu izjasnili o ponuđenom modelu za isplatu otpremnina, dok bi sindikati u Resavici pristali samo ako dobiju najviši mogući iznos. "Kod nas je prosečna plata 42.000 a kopači imaju oko 60.000 dinara", rekao je predsednik sindikata Resavice Nebojša Milenković.

On je dodao da radnicima tog preduzeća ne odgovara u potpunosti ponuđeni model za isplatu otpremnina, ali je bolji od ranijeg kad je nuđeno 200 evra po godini staža. "Najbitnije je da dobijemo povećanje na osnovicu od maksimalnih 50 odsto. Samo u tom slučaju bismo potpisali nagodbu", rekao je Milenković za "Novosti".

  • Zivan

    28.07.2016 11:55
    Ovo je zamazivanje occiju javnosti; samo u EPS- u je najmanje 15.000 od 36.000 zaposlenih vissak...
  • Neko

    28.07.2016 11:55
    Nagodba ?
    "Najbitnije je da dobijemo povećanje na osnovicu od maksimalnih 50 odsto. Samo u tom slučaju bismo potpisali nagodbu", rekao je Milenković za "Novosti".

    Treba se boriti za svakog radnika, to je posao sindikata. Ali ova rečenica je primer razmišljanja javnog sektora za kojeg je vreme stalo pre 15 godina. Ne postoje nikakve "nagodbe", kada se primenjuje "tehnološki višak" poslodavac ne mora nikoga da konsultuje, ni koga će otpustiti, ni koliku otpremninu dati (Zakon kaže koji je minimum). Samo kaže "zbogom, doviđenja i prijatno". To su uslovi pod kojima već preko decenije i po rade radnici u privatnom sektoru.
  • ja

    28.07.2016 11:32
    otpustaj
    To treba otpustiti bez otpremnina.Neradnici !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.