Pred zabranom rada još 20 domova za stare

Dvadesetak privatnih domova za stare koji su do sada imali dozvolu za rad nadležnih institucija, nije do predviđenog roka predalo zahtev za ponovno licenciranje.

To znači da je njihov rad praktično ilegalan i da će morati da zatvore vrata za korisnike čim službe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpišu nova rešenja.

Kako navodi Biljana Zekavica, načelnica inspekcijskog nadzora pri Ministarstvu, trenutno se upoređuju liste podnetih zahteva sa spiskom dosadašnjih dozvola i vrlo brzo će i zvanično biti doneta rešenja o zabrani rada.

- Najveći broj ovih domova je kapaciteta od 10 do 50 mesta. Što se nas tiče, oni i sad rade ilegalno, ali im ne možemo zabraniti rad dok ne izađemo na teren, a to će se dogoditi u najskorije vreme. Tu se priča ne završava, pošto ćemo i naknadno kontrolisati da li su nastavili sa radom - kaže Zekavica.

Dodaje da je većina socijalnih ustanova u Srbiji “konkurisala” za licence do 23. maja, kada je bio krajnji rok. Uočeno je, međutim, da neki zahtevi nisu kompletni, a najčešći nedostatak je nepostojanje protivpožarne zaštite u objektima.

- Kada se uoči nedostatak, postupak se prekida dok ustanove ne dostave potrebna dokumenta. Među domovima koji imaju nekompletnu dokumentaciju ima i onih u državnom vlasništvu. Propisi su jednaki za sve i svi moraju da kompletiraju papire i ispune uslove - kaže ona. Opširnije OVDE.

  • -

    29.07.2016 08:37
    Baš me zanima
    Ok privatni domovi koji nemaju uslova ali volela bih da znam podatak u držanim domovima koliki je prosek života (u domu koliko godina ) i ko je stanar sa najduže godina boravka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.