Besnim kolima ostaje visok porez

Ministarstvo finansija Srbije priprema izmene poreskih propisa kojima će verovatno biti povećani nameti na luksuzna vozila, pišu Večernje novosti.
Kako navodi list, umesto postojećih sedam kategorija oporezivanja po zapremini vozila biće uvedeno više grupa i utvrđeni novi rasponi poreza za svaku grupu. U Ministarstvu finansija su rekli da se potreba izmene zakona razmatra. 
 
Sada se u sedam kategorija vozila čije su kubikaže od 1.150 do iznad 3.000 kubika vlasnicima zaračunavaju porezi u iznosu od 1.220 do 222.280 dinara. Nova kategorizacija doneće i nove cene, pa se može očekivati da nekima ovaj namet poraste, ali da se nekima i smanji, ukoliko iz više padnu u nižu grupu.
 
Visina razrezanog poreza za motorna vozila zavisiće i od konačnog izgleda Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Procene su da bi se oko tri milijarde dinara, koje se trenutno godišnje slivaju u opštinske i gradske kase od nameta na automobile, po usvajanju novog zakona preselile u republički budžet. 
 
U Srbiji je u 2015. godini, prema podacima Narodne banke Srbije, sklopljeno oko 2,4 miliona polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti. Ta cifra se odnosi na sva registrovana vozila - automobile, kamione, autobuse, motore.
 
Podsetimo, prethodnih dana se polemisalo koliko je uredba o registraciji vozila po kubikaži isplativa i poštena, a ministar za rad u tehničkom mandatu Aleksandar vulin je rekao da se razmišlja o tome da se ta odluka izmeni. 
  • Zivan

    29.07.2016 16:22
    Jak i skup automobil je luksuz za nasse prilike i prirodno je da bude osstro oporezovan...
  • NIA

    29.07.2016 15:47
    Slazem se sa Brankom. Udar na narod, opet. Sad vise nema svake nedelje meso a ni voznja do lekara kolima! JOK. Na dijetu i pesaka, zdravije.
  • Toma

    29.07.2016 15:36
    odoše pare za beograd
    To je poenta priče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.