Ima li poslodavac pravo da ograničava stavove na društvenim mrežama?

Da li je dovoljno da na svoj Tviter ili Fejsbuk profil napišete da su stavovi koje iznosite lični i nemaju veze za firmom ili institucijom za koju radite?
Šta se dešava ukoliko vaši privatni stavovi nisu u skladu sa politikom vašeg poslodavca? Ima li pravo da vas kazni zbog mišljenja?
 
"Ako pojedinac misli sve suprotno od svoje institucije šta on radi u toj instituciji", kaže za RTS Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i tviteraš. To je njegov stav - iz iskustva dok je bio savetnik predsednika Srbije.
 
"Brzo sam shvatio da se to što imam svoje privatno mišljenje uvek doživljava kao mišljenje institucije i onda sam se naravno rukovodio time i prestao sam skoro u potpunosti da iznosim svoje privatno mišljenje", navodi Krstić.
 
Stručnjaci veruju da dolazi vreme kada će sve nedoumice u vezi sa društvenim mrežama biti rešavane ugovorom između poslodavca i kompanije.
 
"Šer fondacija" beleži 300 slučajeva povrede prava na internetu u poslednje dve godine. Od toga je šestoro ljudi dobilo otkaz zbog svog ličnog stava na privatnom profilu.
 
"Ako bi otkazi u ovakvim slučajevima došli do suda bilo bi jako teško razgraničiti da li su zakoniti. Poslodavac može da koristi razne mehanizme u kojima bi to mogao da podvede pod povredu radne discipline", kaže Nevena Krivokapić iz "Šer fondacije".
  • Autoritet

    30.07.2016 15:01
    Reko čovek lepo-da nema svoje mišljenje.Ima samo mišljenje svog poslodavca.Kad promeni poslodavca-promeni i mišljenje.
  • Nenad

    30.07.2016 14:00
    Nebojša Krstić i ''mišljenje''... molim vas...
  • Zoran021

    30.07.2016 13:16
    Krte22
    Gde ste našli ovog jadnika? Taj nema svoje mišljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.